Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Makové slíže

od | jan 18, 2019 | Hlavné jedlo, Nezaradené | 0 komentárov

Makové slíže sú pre mňa akýmsi návratom do detstva. Milujem tú jedinečnú vôňu roztopeného masla s makom a cukrom. Nie len, že príprava je taká jednoduchá a rýchla, ale k tomu všetkému sa dajú pripraviť aj s mletými orechmi. Pre tých čo radšej slané ako sladké je samozrejme možné si slíže pripraviť s tvarohom a slaninkou.

No proste čo viac si priať?Poďme si ich teda pripraviť. 😀


Makové slíže:

Porcií: 4-5

Čas prípravy: 40 minút

Budeš potrebovať:

800 g polohrubej múky ( + 150 g múky na podsypávanie)

4 vajcia

200 ml vlažnej vody

1 pl. soli

Ešte budeš potrebovať: 

250 g mletého maku

Podľa chuti: práškový cukor a maslo


Postup prípravy:

  • V miske si preosej múku, pridaj vajíčka, soľ a postupne prilievaj vodu.
  • Ja najradšej začínam prípravu cesta v miske. Potom si pripravím pracovnú dosku a cesto na neho vyklopím.
  • Cesto na slíže sa ti bude zdať riedke, ale po troche pracovania na pomúčenej doske sa vytvorí krásny pevný bochník s, ktorým sa ti bude dobre pracovať.
  • Cesto na domáce makové slíže je hotové za pár minút. Dôvod prečo pridávam aj vodu je jednoducho preto, aby cesto nebolo príliš tvrdé.
  • Teraz je ten správny čas pripraviť si hrniec s vodou a radím ti, aby si použil/a ten najväčší, ktorý doma máš.
Príprava makových slížov
  • Bochník cesta si rozdeľ na 3 časti. Každý bochník postupne vyvaľkaj na tenko. Podľa vlastnej skúsenosti viem, že čím tenšie cesto vyvaľkáš, tým lepšie budú.
  • Vyvaľkané cesto nakrájaj na dlhé úzke pásy. Každý pásik pomuč trochou múky, aby sa ti cesto nezlepilo. Pásiky cesta poukladaj na seba a ostrým nožom nakrájaj slíže, tak hrubé ako ich máš rád/a.
  • Pripravené slíže vkladaj do vriacej vody postupne a nezabudni vodu riadne osoliť.
  • Až ti slíže vyplávajú na povrch nechaj ich ešte 5 minút povariť.
  • Medzi tým, si v hlbšej panvici roztop maslo (ja som použila 150 g masla).
  • Hotové slíže prepláchni pod tečúcou vodou a postupne pridávaj k roztopené mu maslu.
  • No a konečne tu je finále 🙂 Všetok mak a práškový cukor pridaj do panvice, premiešaj a môžeš servírovať.

Môj tip:

Makové slíže podávaj s mliečkom, alebo cmarom.

Takto hotové slíže môžeš použiť do fazuľovej polievky, alebo si ich jednoducho vychutnať na slano. Ja ich mám rada s tvarohom a slaninkou. Pre moju lásku pripravujem len s makom, kedže mak miluje.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: cmar // maslo // muka // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!