Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Cholesterol – strašiak konzumnej doby? Aj na to existujú bylinky.

od | sep 9, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Cholesterol – dôležitá látka v tele, ktorú lekár občas kontroluje pri odberoch krvi. Kým je v norme, nestraší. Ak jeho hladina stúpa – stáva sa výstrahou a upozornením, že treba čosi zmeniť!

Doba plná konzumu a tučných jedál nahráva mnohým ochoreniam. Ako to celé je? Prečo si treba ustrážiť hladinu cholesterolu a v čom vie napomôcť príroda? Čítaj ďalej a všetko sa dozvieš.

obezita
Obezita ide väčšinou ruka v ruke so zvýšenou hladinou cholesterolu

Cholesterol – je skutočne takým veľkým nepriateľom človeka?

Cholesterol nie je strašiak doslova. Naopak. Je to životne dôležitá látka tukovej povahy. Je súčasťou každej bunky v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín aj vitamínu D.

Zhruba dve tretiny cholesterolu si vytvorí organizmus sám v pečeni. Zvyšok dodávame v strave.

Napomáha telu uzdravovať sa a regenerovať. Je nápomocný pre pamäť a potrebný pre rôzne neurologické funkcie. Keď je ho však priveľa, stáva sa nebezpečným. Nadbytok sa totiž ukladá do tepien, čím zhoršuje ich priechodnosť a hrozí upchatie. Jeho optimálna hladina v krvi je do 5,2 mmol/l.

žihľava na cholesterol
Aj bylinky majú svoje dôležité podporné miesto v boji s vysokým cholesterolom

Dobrý vs. zlý cholesterol

Cholesterol sa vo vode ani v krvi nedokáže rozpustiť. Preto sú pre jeho cirkuláciu potrebné tzv. prenášače. Prenášače – lipoproteíny vytvárajú s cholesterolom – LDL a HDL cholesterol. Teda povestný dobrý – HDL a zlý – LDL cholesterol.

Zlý cholesterol je privádzaný lipoproteínmi nízkej hustoty – LDL – z pečene až k bunkám, kde slúži ako pohonná látka. V priebehu tejto prepravy sa jeho nadbytok ukladá na stenách tepien. LDL cholesterol je „lepkavý“. Dokáže sa nalepiť sa steny ciev a upchať ich. Čo môže viesť k trombóze, ateroskleróze či infarktu myokardu.

Dobrý cholesterol – HDL – dopravený lipoproteínmi vysokej hustoty – pôsobí ako metla. Je tzv. vychytávačom zlého cholesterolu. HDL cholesterol teda odvádza prebytočný tuk do pečene a udržiava cievy čisté.

Pomoc hľadaj aj v prírode

Ak máš vyšší cholesterol je namieste sa zamyslieť nad vlastným spôsobom života. Čo a koľko jedávam? Hýbem sa dostatočne? Nie som dlhodobo pod veľkým stresom? Fajčím? A tak ďalej. Samozrejme treba čiastočne upraviť stravu, no v mnohom dokážu pomôcť aj bylinky. Oplatí sa zaradiť ich do jedálnička, či pitného režimu.

čakanka
Čakanka – nápadná modrá rastlina dokáže zatočiť aj s vysokým cholesterolom
  • Aj taká obyčajná bazalka dokáže napomôcť. Obsahuje mnoho vitamínu K – ktorý predchádza tvorbe krvných zrazenín. Navyše vďaka silným antioxidantom chráni cievy a bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Čakanka je jedna z najlepších bylín na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení. Obmedzuje ukladanie tukov a znižuje hladinu cholesterolu. Svetlé lístočky môžeš pridať do zeleninového šalátu.
  • Ibištek sudánsky obsahuje flavonoidy podieľajúce sa na znižovaní LDL cholesterolu.
  • Praslička priaznivo vplýva na cievy a krvný obeh. Býva súčasťou čajových zmesí na zníženie cholesterolu.
  • Možno o čosi menej známy kotvičník zemný, má svoje významné miesto pri znižovaní hladiny tukov v krvi. Navyše je táto rastlina schopná zvýšiť hladinu testosterónu u mužov. U žien pomáha uľahčiť obdobie klimaktéria.
  • Siahnuť môžeš tiež po tradičných “čističoch krvi” ako púpava, či žihľava.
cholesterol a praslička
Praslička vplýva priaznivo na cievy

Vysoký cholesterol neradno podceňovať. Cholesterol nebolí, prevencia je preto namieste. Výber je len na tebe.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: bazalka // čakanka // cholesterol // ibištek // kotvičník // praslička // púpava // žihľava

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!