Hliva je huba pomerne známa svojimi liečivými účinkami. Lekári tradičnej čínskej medicíny ju nazvali priam poeticky – „božský kvet“. Čínska medicína využíva jej vlastnosti už vyše dvetisíc rokov.
Hliva ustricová, známa aj ako hlivec, hlivka, buková hliva, openka má variabilnú škálu pomenovaní. Stále však ide o tú istú liečivú hubu. V starej Číne počas dynastie Song ju ľudia často dávali ako darček svojim priateľom a rodine. Bola považovaná za veľmi cennú látku. V obchode fungovala ako výmenné platidlo. Hliva ustricová je veľmi uznávaná a štatisticky najpredávanejšia huba vo svete.
Hliva – jedinečná kombinácia zdraviu prospešných látok
Hliva patrí medzi tzv. drevokazné huby – všetky životne dôležité látky prijíma zo zelených organizmov, v tomto prípade z kmeňov stromov.
Človek je tvor vynaliezavý a ani v prípade hlivy nezaprel svoju inteligenciu a snažil sa vyťažiť aj z tejto unikátnej huby maximum. Hliva sa pre potreby ďalšieho spracovania a výroby rôznych preparátov pestuje celoročne v prísne kontrolovaných podmienkach.
Hliva obsahuje veľa vlákniny, sacharidov aj bielkovín. Je bohatá na esenciálne aminokyseliny, vitamíny B1, B2, B3, B5, B7 a C. Jej súčasťou sú minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok aj sodík.
Hliva má aj mnoho vzácnych látok – glukány, glykoproteíny, lektín, lovastatín, ostreolyzín a tiež množstvo enzýmov.
Hliva – zoznám sa s jej účinkami:
TOP 1 v posilňovaní imunity a liečbe zápalov
Už spomínaný betaglukán je látkou, ktorá aktivuje imunitný systém. Aktivuje makrofágy – bunky tvoriace prvú obrannú líniu tela. Pohlcujú a zneškodňujú choroboplodné mikroorganizmy a poškodené bunky vyvolávajúce infekcie, alergie aj nádorové bujnenie.
Glukány sa využívajú aj na prevenciu a liečbu bakteriálnych, aj vírusových ochorení. Sú šetrné, nepoškodzujú organizmus a nemajú negatívne vedľajšie účinky.
Polysacharidy obsiahnuté v hlive napomáhajú hojeniu chronických infekcií a zápalov. Hlivu môžu jesť aj diabetici, celiatici, budúce i dojčiace mamičky.
Hliva znižuje oxidačný stres
Oxidačný stres je akýmsi „novodobým“ pojmom. O čo teda ide? Žijeme v prostredí, kde je všade prítomný kyslík. V našom tele prirodzene vznikajú reaktívne kyslíkové častice. Ich zvýšená prítomnosť v organizme spôsobuje oxidačný stres, ktorý je príčinou mnohých vážnych ochorení vrátane rakoviny.
Extrakt z hlivy, betakarotén a vitamíny C a E výrazne znižujú oxidačný stres, poškodenie orgánov aj riziko rozvoja nádorových ochorení. Lektín v hlive prispieva k zastaveniu delenia rakovinotvorných buniek.
Chráni srdce a cievy
V hlive sa nachádza lovostatín, ktorý priaznivo pôsobí na hladinu tukov v krvi. Spolu s vlákninou znižuje hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Znižuje tak riziko rozvoja srdcových a cievnych chorôb. Znižuje hladinu krvného cukru a reguluje krvný tlak.
Je prírodným prostriedkom pre krásnu pleť aj postavu
Antioxidačné účinky hlivy majú aj ďalší pozitívny efekt. Pomáhajú omladzovať a regenerovať pokožku, chrániť ju pred UV žiarením. Hliva urýchľuje liečbu rôznych ekzémov, vyrážok, herpesov a bradavíc
Hliva ustricová je tiež prebiotikum. Obsahuje inulín – nestráviteľnú vlákninu, ktorá je potravou pre užitočné probiotické baktérie v hrubom čreve. Dobrou správou je, že pravidelná konzumácia hlivy napomáha znižovať celkový objem telesného tuku.
Ako hlivu konzumovať?
Výhodou huby je jej neutrálna chuť a variabilita. Vzácny betaglukán je veľmi stabilná látka a tak jeho výživné vlastnosti nezničia varením, ani smažením. Hlivu môžeš pridať k mäsu, či k ryži. Pripraviť si z nej výživnú polievku, alebo jemnú smotanovú omáčku. Jej chuť nemá čo pokaziť.
Pre pravidelné doplnenie účinných látok je jednoduchšie hlivu užívať ako výživový doplnok.
Obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov