Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kaiserky/žemle s chrumkavou kôrkou a lahodne nadýchanou striedkou

od | okt 12, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kaiserky, či žemle sú bežne dostupné pečivo, chuťou blízke tradičným rožkom. Čo tak pripraviť ich v pohodlí domova? Nepopieram, je omnoho jednoduchšie zbehnúť do obchodu pre hotové pečivo. No tomu domácemu sa rozhodne nič nevyrovná – ako v chuti, tak aj v čerstvosti.

Cesto je vcelku univerzálne. Dajú sa z neho vyrobiť famózne kaiserky, žemle, alebo rožky.

Kaiserky – čo na nich budeš potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • pol kocky droždia
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 30 g bravčovej masti
  • 270 ml vlažnej vody
  • mak alebo sezam na posypanie

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky preosej múku. Tento krok neodporúčam vynechávať, nakoľko aj vďaka tomu bude výsledkom nadýchaná striedka. V strede múky urob jamku a nasyp do nej cukor. Pridaj rozdrobené droždie a zalej ho vlažnou vodou. Nechaj asi 5 minút postáť. Následne pridaj soľ a bravčovú masť. Dôkladne cesto premies. Nechaj kysnúť hodinu.
  • S cestom sa celkom dobre pracuje, je nelepivé a nie je nutné priveľmi podsypávať pracovnú dosku múkou. Rozvaľkaj cesto na hrubší plát -zhruba 1 cm aj viac. Za pomoci hrnčeka, alebo pohára povykrajuj z cesta kolieska. Tie poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou vykrajovatka (tvorítka), alebo ostrým nožom či žiletkou urob do každej kaiserky zárezy. Ja ich robievam nožom – narežem hviezdu, kríž, alebo len čiaru.
  • Kým sa ti nahreje rúra, nechaj kaiserky podkysnúť. Postriekaj ich ešte vodou a posyp nemletým makom, alebo sezamom. Použiť môžeš aj iné obľúbené jedlé semienka, alebo aj nič. Je to na tebe. Ak chceš, aby bol ich povrch lesklý, potri kaiserky bielkom.
  • Ako ich piecť? Najskôr so záparou (na dno rúry daj menší plech s vodou) asi 7 minút pri 220 °C. Potom plech s vodou vyber a rožky dopeč pri 220 °C asi 15 minút. Kôrka má byť mierne hnedá.
  • Kaiserky prikry utierkou a nechaj na plechu vychladnúť. Jesť ich môžeš s čímkoľvek, ako bežné pečivo.
Niet veru nad čerstvé domáce pečivo

Prajem dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež veľmi jednoduchý domáci chlebík. Recept nájdeš TU.

Obr. pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: baraka // bravčová masť // MARIANNA // múka // pečivo

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!