Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Babské rady ako svojpomocne zvládnuť sezónne prechladnutie

od | okt 17, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Babské rady, recepty sú často podceňované a v dobe výdobytkov žiaľ zatracované. No prečo by nemalo fungovať niečo našej generácii, keď to fungovalo celé generácie predtým? Možno by stačilo štipku trpezlivosti a nesiahnuť hneď po silnej tabletke.

Čo sa myslí pod slovami “babské rady, či recepty”? Možno si niekto povie, no babské hlúposti. Čo “babské” by tak mohlo fungovať? U mnohých to priam evokuje nemodernosť, zastaralosť, retro … Z môjho pohľadu je to akási svojpomocná liečba pomocou prírodných zdrojov. Čuduj sa svete, niekedy tie najjednoduchšie riešenia sú tými najlepšími. Samozrejme používať zdravý sedliacky rozum a mať nadhľad je základom úspechu.

jeseň
Jeseň je nádherná, no dokáže potrápiť

Jeseň – čarokrásne farebné obdobie má svoje kúzlo. Ak je slnečná a teplá, tak radosť fungovať. No toto ročné obdobie sa často nezaobíde bez dažďa, vetra, vlhka a chladu. A tie akosi aj vďaka zhonu dnešnej doby idú ruka v ruke so sezónnymi neduhmi v podobe prechladnutia, soplíka, boľavého hrdla a podobne.

Prechladnutie – častá sezónna nepríjemnosť

Prechladnutie – nepríjemná záležitosť, ktorú zažil snáď každý. No pozor, nemýľ si prechladnutie s chrípkou. Prechladnutie nie je závažné ochorenie, no ak ho ignoruješ a prechodíš, môžeš si vyrobiť problém. Môže sa totiž skomplikovať a v horšom prípade skončíš so zápalom pľúc.

babské rady lieky
Soplíkové obdobie pozná každý

Poznáš príznaky prechladnutia?

Začne to bolesťou hlavy, vodnatým sekrétom z nosa, možno aj zvýšenou teplotou a nepríjemnou bolesťou v krku. Je ti doslova nanič. Pridá sa silné hapčííí a najradšej by si ostal pod perinou. A tak by to aj malo byť. No ruku na srdce. Okolnosti to často nedovolia. Takže tabletka, teplý čaj a šup – povinnosti volajú. A tak svojho nechceného kamaráta šíriš chtiac – nechtiac ďalej na menej odolných jedincov. O zaťažovaní vlastného organizmu, napriek SOS potrebe pokoja a oddychu ani nehovoriac.

Základom liečby je dostatok tekutín – vlažný čaj. Nech sa vírusy dostanú čo najskôr z tela von.

Babské rady nad zlato

Ak je zle, každá rada dobrá. No a najmä tá, ktorá aj funguje.

Upchatý nos

Základná rada znie – začni nosom. Vždy! Prečo? Lebo práve nos je vstupnou bránou takzvaných kvapôčkových infekcií. Preto najskôr prelieč nos.

Voda s trochou soli je účinná kombinácia na priamy preplach nosných dierok. Znie to možno nechutne, no zaručene zaberá. Do vlažnej vody pridaj trochu soli. Ak máš kvapkadlo, bude aplikácia jednoduchšia. Ak nie, pomôž si čistou prázdnou striekačkou bez ihly. Aplikuj slaný roztok do 1 nosnej dierky. Vdýchni a následne hneď tekutinu vyfúkni. Aplikáciu opakuj do druhej nosnej dierky. Procedúru opakuj 3 krát denne. Aký to má celé zmysel? Zvlhčíš sliznicu horných dýchacích ciest a zároveň ju čistíš od nadbytočných hlienov. Slaný roztok sliznicu nosa dezinfikuje a lieči.

babské rady
Prechladnutie zvládneš aj s bylinkami

Staré známe inhalovanie – naparovanie má tiež niečo do seba. Čo k tomu potrebuješ? Menší hrniec, roztok na inhaláciu a deku. Pred inhaláciou si poriadne vyfúkaj nos a nakrémuj okolie nosa mastným krémom. Inhalovať môžeš prevarenú horúcu vodu s trochou soli, alebo horúcu minerálku. Dobre poslúži aj harmančekový, či repíkový odvar. Počas naparovania platí pravidlo – nádych nosom a výdych ústami. Nakloň hlavu čo najbližšie nad hrniec s horúcim roztokom, prikry si hlavu dekou, aby para neunikala mimo a aspoň 5 minút pokojne z hlboka dýchaj. Po naparení ostaň v teple.

Zvýšená teplota

Mnoho ľudí robí veľkú chybu pri znižovaní teploty. Keď teplota stúpne nad 37° C, väčšina z nás sa ju snaží okamžite znížiť. No organizmus týmto účinne bojuje proti infekcii. Rýchlejšie dopravuje protilátky tam, kde je to potrebné. Zvýšená teplota nie je choroba, je to znak toho, že imunitný systém funguje, ako má. Samozrejme, ak by teplota stúpla nad 38,5 °C, vtedy je dobré podať liek proti horúčke. No teplotu treba znižovať postupne. Na vysokú teplotu pomáha aj mätový čaj. Mäta telo ochladzuje zvnútra. Pri zvýšenej teplote je nutné dodať telu podstatne viac tekutín. Dobrými pomocníkmi z radu prírodných pomocníkov, najmä na vypotenie je čaj z bazy a lipy.

babské rady
Aj banálne prechladnutie nehodno ignorovať

Bolesť v krku

Nepríjemné škrabanie v krku sa postupne mení na bolesť. Ťažko sa prehĺta, ťažko sa rozpráva. Človeka to nabáda na šálku horúceho čaju. No chyba! Extrémy sú zlé. Horúci aj studený nápoj hrdlo ešte viac podráždi a bolesť bude ostrejšia. Vlažný čaj je ten správny nápoj.

Ako si s boľavým hrdlom pomôcť? Najlepšie kombináciou zvonka aj zvnútra.

Zvonka pomôže obklad na krk. Budeš potrebovať bavlnenú vreckovku, šatku, alebo bavlnenú plienku a igelitový sáčok. Vreckovku namoč vo vlažnej vode. Vyžmýkaj a prilož na krk. Prekry ju igelitovým vreckom a obviaž krk šatkou, alebo čistou bavlnenou plienkou. Obklad si ponechaj aspoň 2 hodiny.

Ešte z detských čias si spomínam, že mamina mi dávala na krk vreckovku namočenú v teplom roztoku vody a domácej pálenky. Pomer bol pol na pol. Na vrch šla ešte bavlnená šatka. Takto som to mala niekoľko hodín. Napodiv to pomáhalo. Krk bol síce zvonku vyštípaný, no malo to ešte jednu výhodu. Prenikavá vôňa domácej slivovice uvoľnila aj upchatý nos.

šalvia
Šalvia je TOP bylinka na boľavé hrdlo

Zvnútra pomáha kloktať hrdlo najmä odvarom zo šalvie, repíka, či harmančeka. Dobre poslúži opäť už spomínaná slaná voda. No nie každý znesie tú nepríjemnú chuť. Kloktaj koľko denne znesieš. Bolesť postupne ustúpi do niekoľko hodín.

Nepríjemný kašeľ

Ak sa veci skomplikujú, môže sa to skončiť kašľom. Nadbytočné hlieny musia z tela von. Ako si poradiť s nepríjemným spoločníkom a aké bylinky na kašeľ dobre účinkujú, si môžeš prečítať TU.

Želám krásnu jeseň a čo najviac bezsoplíkových dní. ?

Ďalšie zaujímavosti na: baza // harmanček // lipa // prechladnutie // šalvia

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!