Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Baza čierna na 3 spôsoby. Ktorý z nich si vyberieš?

od | máj 17, 2018 | Bylinky, Recepty | 0 komentárov

Baza čierna – všadeprítomný ker s dôverne známou prenikavou vôňou kvetov. Je tak omamná, že neunikne žiadnemu nosu nachádzajúcemu sa v jej blízkosti. Baza neslúži len pre potešenie nosa, či očí. Je fantastická v podobe čaju, sirupu, aj džemu. Baza je navyše osvedčeným domácim liekom pri prechladnutí.

 

Baza čierna plná prospešných látok!

baza

Košík plný omamnej vône

Bazové kvety a plody obsahujú vitamín C aj B, ovocné kyseliny a oleje. Ich súčasťou sú tiež flavonoidy  a farbivo antokyán. Antioxidant chrániaci bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov. Spomaľovač procesu starnutia buniek.

Bazové plody sú drobné tmavé bobule, ktoré sú v surovom stave mierne jedovaté. Nemôžu sa preto konzumovať surové! Vo forme želé, či lekváru sú však neškodné, ba dokonca zdraviu veľmi prospešné.

 

Čo všetko sa dá z bazy čiernej pripraviť?

baza čierna

Bielo žlté kvety bazy šíria omamnú vôňu

Bazové kvety sa sušia na čaj. Kvety sú  často súčasťou čajových zmesí odporúčaných pri prechladnutí. Baza dodá čaju lahodnú a  nezameniteľnú chuť. 

Z čerstvých kvetov bazy čiernej sa dá pripraviť nezabudnuteľný sirup, “med”, či limonáda. Menej známe sú možno bazové víno, ocot, alebo dokonca likér.

Z tmavých plodov si dokonca môžeš pripraviť výdatný domáci džem plný vitamínov. Ako na to? Inšpiruj sa skvelým receptom!

Počul si niekedy o tom, že baza čierna sa dá jesť? Voňavé kvety môžeš vysmažiť v cestíčku. Trošku múky, vajce, biely jogurt a voda podľa potreby. Tak málo stačí na stredne husté chutné cestíčko. Dochuť soľou, prípadne aj sezamovými semienkami. Kvety obaľ v cestíčku a vysmaž na oleji.

 

Jednoduchá limonáda

baza čierna

Osviežujúca limonáda

Niet nad osviežujúcu bazovú limonádu v príjemne teplých dňoch. Príprava je veľmi jednoduchá.

  • 2 l studenej vody
  • 4 – kvetov bazy
  • 4 kolieska citróna
  • 1 pomaranč
  • 2 PL medu

Nalej do džbánu cca 2 l studenej vody. Pridaj kolieska dobre umytého citróna a pomaranča. 4 – 5 bazových kvetov a med. Postav na pol dňa na slnečné miesto. Následne sceď a vychutnávaj príjemnú sladko – kyslú chuť. 

 

Bazový sirup

sirup

Chutný sirup

Chutná klasika detských čias.

  • 48 čerstvo natrhaných bazových kvetov
  • 4 l vody
  • 3 g kyseliny citrónovej
  • 4 kg cukor (v lepšom prípade trstinový)
  • 4 pomaranče
  • 4 citróny

Bazové kvety zalej vodou. Pridaj kyselinu citrónovú a daj variť. Až začne vrieť, povar na miernom plameni cca 7 minút.  Takto uvarenú bazu nechaj 24 hodín postáť. Šťavu preceď, pridaj cukor a opäť daj variť. Až sa cukor rozpustí, pridaj šťavu z pomarančov a citrónov. Var už len krátko, aby sirup veľmi nezhustol. Sirup nechaj mierne vychladiť. Pozberaj penu a nalej do čistých fliaš. Dobre uzavri a uskladni na tmavom, chladnom mieste.

 

Bazový likér

bazový likér

Delikátny likér z bazových bobúľ

Čo tak vyskúšať niečo netradičné?

  • 1 kg bazových bobúľ
  • 2 litre vody
  • 1 kg trstinového cukru
  • 7 klinčekov
  • štipku muškátového oriešku
  • 1 citrón
  • 750 ml vodky

Bobule spolu s vodou a cukrom var približne 30 minút. Šťavu následne pretlač, pridaj klinčeky, muškátový orech a šťavu z citróna.  Var ešte asi hodinu na miernom plameni. Preceď a zmiešaj s vodkou.  Nalej do čistých fliaš a dobre uzavri. Likér má zrieť približne 6 týždňov.

Bazu môžeš spracovať na mnoho spôsobov. Stačí si len vybrať, čo ťa najviac očarilo.

Dobrú chuť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: baza čierna

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!