Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Buchty – špeciálny recept od prababičky

od | jan 6, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Buchty od prababky sa nedajú nemilovať. V čase, keď toho v obchode na výber veľa nebolo, vedeli naše starké vykúzliť niečo chutné takmer z ničoho. Aj pre toto majú môj veľký obdiv. Tento recept sa v našej rodine zachoval po celé roky a veru prachom nezapadne.

Buchty sú z prekladaného cesta. Chuťou mierne podobné lístkovému cestu. No predsa to nie je lístkové a veru ani tradičné kysnuté cesto. Hmmm povedala by som, že niečo medzi tým. Originál recept je písaný na hrnčeky – ako ich starká volala po svojom – findže. Množstvo som však poctivo odvážila, lebo každý má tú svoju “findžu” o niečo inú. Tak nech nám to pekne sedí a najmä nech sa podarí ako má.

Pre jednoduchšie pochopenie som postup prípravy nafotila o niečo rozsiahlejšie. Tak poďme na to!

Na buchty budeš potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 2 dl mlieko
  • 3 vajcia (2 priamo do cesta a 1 na potretie)
  • 1 ČL soli
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 200 g hladkej múky + 25 dg hery
  • hustý lekvár

Postup prípravy:

  • Do teplého mlieka pridaj cukor a rozdrobené droždie. Nechaj zmes chvíľku podkysnúť. Do väčšej misky si nasyp múku – 500 g, 2 celé vajcia, soľ a vanilkový cukor. Pridaj nabublanú zmes droždia. Celé to dobre vymies pevnou vareškou. Cesto nenechávaj kysnúť, hneď sa s ním pracuje ďalej.
  • Do inej misky nasyp 200 g hladkej múky a pridaj heru. Čistou rukou múku s herou premies.

buchty postup

  • Na pomúčenú dosku vyklop cesto a rukami sa ho snaž čo najviac roztiahnuť po doske. Cesto rukou ucpapkaj. Na takto pripravené cesto nanes zmes hery a múky. Rozotri po celom povrchu. Následne cesto prelož z jednej, potom z druhej strany. A opäť prelož na polovicu.

postup

  • Cesto vyvaľakaj. Ak sa ti lepí, popráš pracovnú dosku aj cesto múkou. Podľa potreby zopakuj. Vyvaľkané cesto opäť poprekladaj. Najskôr z jednej, potom z druhej strany. A opäť prelož. Cesto tak získa akoby viac vrstiev – čo sa podobá lístkovému cestu, no chuťou skôr kysnutému.

pracovný postup

  • Cesto opäť vyvaľkaj. Tentoraz ho už prekladať netreba. Narež na štorčeky a na každý daj lyžičku hustého lekváru. Z každého štvorca vytvaruj podlhovastú buchtu.

postup prípravy

  • Plech vylož papierom na pečenie a poukladaj na neho buchty – pre niekoho možno rožteky. Potri ich rozšľahaným vajíčkom a vlož do rúry.
  • Buchty peč pri 190 stupňoch cca 15-20 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho, aké veľké buchtičky sú. Tie moje som rozdelila na 2 plechy a piekla cca 18 minút.

buchty postup

Dobrú chuť!

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: muka // pečenie // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!