Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hrachová polievka

od | júl 4, 2018 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Hrachová polievka – jej nenáročnú a rýchlu prípravu do 40 mniút zvládne naozaj každý. Zvládol ju môj priateľ zvládne ju aj ten tvoj 🙂

 

Hrachová polievka

Porcií:  6

Čas prípravy:  45 minút

 

Budeš potrebovať:

250 g suchého žltého hrachu

400 g zemiakov

200 g mrkvy

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

3 čl. sladkej papriky

2 čl. majoránky

1 čl. mleté čierne korenie

petržlenová vňať podľa chuti

soľ a bravčovú masť podľa potreby

 

Postup prípravy:

Hrách si umy a nechaj odkvapkať. Nakrájaj si cibuľu a cesnak na drobno. Cibuľu a cesnak nechaj speniť na bravčovej masti do zlatista. Pridaj mletú červenú papriku, mleté  čierne korenie a soľ. Všetko spolu premiešaj a nechaj chvíľu podusiť, aby sa všetky chute prepojili.  Teraz pridaj hrach a zalej vodou tak, aby bol hrach celý ponorený. Kým sa ti hrach varí nakrájaj si zemiaky a mrkvu na malé štvorčeky. Až ti polievka začne vrieť, môžeš ich spoločne pridať do hrnca k polievočke.

Hrachová polievka sa musí variť aspoň 40 minút, alebo do tej doby, kým ti hrach nezmäkne. Niekedy je to individuálne.

Po 40 minutách keď hrach zmäkne pridaj majoránku a ešte dochuť podľa svojej chuti.

V tomto štádiu môžeš spraviť klasickú zápražku a pridať k polievke. S pridanou zápražkou treba hrachovu polievku variť ešte ďalších 15 minút.

Ak preferuješ krémové polievky stačí, ak všetko rozmixuješ ponorným mixérom a krémová hrachová polievka je na svete.

Ja hrachovú polievku nezahusťujem. Snažím sa variť bez zápražky. Myslím si, že taká jednoduchá polievočka je najlepšia tak ako je, ale predsa len všetci máme radi iné chute a inú konzistenciu polievky.

 

Môj tip:

Hrachovú polievku servíruj s chlebíkom. Petržlenovú vňať môžeš pridať priamo do hrachovej polievky pri varení, alebo len ozdobiť a dochutiť vtedy, ked už máš polievku hotovú.

Ak si mäsožravý typ ako ja, pridaj do hrachovej polievky na záver napríklad párky, alebo praženú slaninku. (Kvalitné párky, klobásky a slaninku nájdeš u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi) 🙂 

Prajem ti dobrú chuť.

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // hrach // klobása // maslo // polievky // slané // slanina // strukoviny // zemiaky

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!