Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hruškový koláč pre mlsné jazýčky. Spestri svoj deň hruškovou lahôdkou!

od | aug 26, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Hruškový koláč je príjemným sladkým spestrením posledných letných dní. Je šťavnatý, mäkký a na prvý pohľad pripomína bublaninu. Chutí však inak.

Po niekoľkých dňoch zavárania som premýšľala čo ďalej s hruškami. Veru sa mi nechcelo znova zavárať a tak som špekulovala ako zvyšné hrušky spracovať. Napadlo mi teda upiecť koláčik. Vyskúšala som niečo nové, na čo som sa chystala už dlhší čas. Niečo, čo nezaberie veľa času a neostane kopec riadu. A veru výsledok stál za to! Ak si na tom podobne, vyskúšaj tento recept.

 

Na hruškový koláč budeš potrebovať:

  • 4 vajíčka
  • 2 dl šľahačkovej smotany
  • štipku soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 125 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • mletá škorica
  • 7-8 ks sladkých hrušiek
  • olej na vymastenie plechu
  • trochu práškového cukru na posypanie

 

hruškový koláč

Postup prípravy:

  1. Horkú čokoládu roztop vo vodnom kúpeli (ak sa teraz pýtaš prečo práve vo vodnom kúpeli, tak preto aby neprihorela a nechytila nahorklú pachuť). hruškový koláč prípravaV miske vyšľahaj vajíčka s cukrom a štipkou soli. Pridaj roztopenú čokoládu a roztopené maslo. Dobre premiešaj. Následne pridaj šľahačkovú smotanu, hladkú múku a práčok do pečiva. Cesto dobre vymiešaj elektrickým šľahačom.
  2. Plech na pečenie vymasť olejom a popráš múkou. Cesto nalej na plech a do strán pekne rozotri.
  3. Hrušky dobre umy, očisti a nakrájaj na tenké plátky. Následne poukladaj na koláč blízko seba (tak ako na obrázku). Plátky sa môžu čiastočne prekrývať. Čím viac hrušiek – tým šťavnatejší koláčik. Ja som použila 8 hrušiek. Hrušky by mali byť dobre zrelé, aby neostali po upečení tvrdé. Koláč posyp vanilkovým cukrom a popráš mletou škoricou.
  4. Peč pri teplote 180 stupňov cca pol hodinky. Až koláčik vychladne, porež ho na ľubovoľne veľké obdĺžniky a popráš práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tip: Koláčik získa zaujímavú chuť,ak do cesta pridáš hrsť nasekaných vlašských orechov.

Ak máš rád ovocné koláčiky a dezerty, vyskúšaj tiež skvelý jablkový mriežkový koláč od našej Klaudie. 

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!