Pri vyslovení slova jahoda, mi vždy začnú stekať slinky. Jahodovo-pudingová torta je jedna z mojich obľúbených a myslím si, že ak si ju pripravíš a ochutnáš, budeš vedieť o čom hovorím.
Jahodovo-pudingová torta
Porcií: 10 kusov
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať:
Korpus:
3 vajíčka
100 g cukru (podľa tvojej voľby)
110 g hladká múka
30 g kakao
110 ml oleja
1 prášok do pečiva
Krém:
Na spodnú vrstvu:
500 ml mlieka
1 vanilkový puding
70 g cukru
50 g masla
1,5 dcl rumu a 200 g jahôd (ja som mala jahody zo svojej záhrady)
Na vrchnú vrstvu:
150 g jahôd
30 g cukru
1 sáčok želatíny
Postup prípravy:
Ako prvé si vyhrej rúru na 180 stupňov. Klasickú 26 cm okrúhlu formu si vymasti maslom a posyp múkou. Odlož na stranu. Vo veľkej miske si vyšľahaj 3 vajíčka s cukrom, najlepšie ručným mixérom. Treba šľahať aspoň 5 minút. Až sa ti vajíčka s cukrom zdvojnásobia, môžeš priliať 110 ml oleja a zase na slabých otáčkach mixovať aspoň 1 minútu. Cez sitko pridávaj postupne múku a prášok do pečiva. Na konci pridaj kakao a všetko spolu premiešaj mixérom na slabých otáčkach.
Hotové vláčne cesto nalej do pripravenej formy a peč 20-25 minút na 180 stupňov.
Hotový korpus na jahodovo-pudingovú tortu nechaj ochladiť.
Medzi tým, čo sa ti korpus chladí, si priprav vanilkový puding. Do hrnca daj 400 ml mlieka a nechaj na slabom ohni ohriať. Ďalších 100 ml mlieka si rozmiešaj s práškovým pudingom a až bude mlieko teplé, prilej k nemu aj zvyšok mlieka. Neustále miešaj až do vtedy, kým ti puding nezhustne. Teraz hotový puding odlož, aby ti vychladol. (Najlepšie je hotový puding prikryť, aby sa ti nevytvorila kôrka).
Kým sa ti puding chladí, vymiešaj si maslo s cukrom do hustej peny. Cukru môžeš dať menej, alebo viac, podľa toho, aký si maškrtník. Ja som to nechcela s cukrom preháňať, kedže jahody boli podľa mňa už aj tak prirodzene sladké. Keď je maslová pena hotová, opatrne začni pridávať puding a rum. Všetko spolu premiešaj, najlepšie ručným mixérom. Hotový krém prikry a nechaj odpočívať.
Teraz si 150 g jahôd a 30 g cukru rozmixuj na hladkú penu. Zatiaľ nechaj jahody tak ako sú, nepridávaj želatínu, tá príde až ku koncu.
Konečne sme sa dostali do štádia, kedy už len všetko rozotrieš na korpus a máš hotovo 🙂
Korpus rozdeľ na 2 časti. Spodnú časť korpusu ponatieraj jahodovou penou a poukladaj naň jahody. Teraz nalej vychladnutý puding na jahody. Druhú časť korpusu daj na vrch a poukladaj naň ďalšie jahody. Zbytok jahodovej peny prelej do malého hrnca a pridaj 100 ml vody. Priveď penu k varu a pridaj želatínu podľa návodu na obale. Chvíľu povaríš a ešte teplé preleješ cez hotovú tortu.
Môj tip:
Jahodovo-pudingová torta je najlepšia, keď ju necháš cez noc stuhnúť v chladničke.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov