Karfiolová polievka je jedna z mnohých mojich obľúbených. Zdravá bez bujónov a bez zbytočnej pridanej chémie. Vhodná pre detičky, ale aj pre nás starších na zahriatie v týchto chladných dňoch. Karfiolová polievka sa dá pripraviť aj s kuracím, alebo slepačím vývarom. Ja však nikdy nemám len tak nejaký vývar v chladničke, ktorý by na mňa čakal, keď potrebujem. Voda úplne postačí a môžem zaručiť, že po prvom súste si uvedomíš, že mám pravdu. Vajíčka poslúžia na zahustenie polievky a tak nie je treba pridávať múku, či olej na prípravu zápražky.
Pri polievke ako je táto, nie je dôvod hovoriť, že nestíhaš variť. Je hotová do 40 minút a z uvedeného množstva ingrediencií budeš mať 6 veľkých porcií.
Karfiolová polievka:
Porcií: 6
Čas prípravy: 40 minút
Budeš potrebovať:
1 stredne veľký karfiol
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
2 petržleny
70 g zeleru
200 g zemiakov
2 vajcia
2 Pl. masla
Ešte budeš potrebovať: olej, 3 bobkové listy, 5 guličiek celého čierneho korenia, 2 čl. papriky sladkej mletej, 2 čl. čierne korenie mleté, 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať, ligurček a soľ.
Postup prípravy:
- Cibuľu a cesnak si nakrájaj na jemno. V hrnci si roztop maslo s olejom. Bobkové listy a celé čierne korenie orestuj 2-3 minúty. Vmiešaj cibuľu a cesnak a pokračuj s restovaním ešte pár minút. Samotná kombinovaná vôňa cesnaku a masla ma vždy dostane. Všetku zeleninu si očisti, umy a nakrájaj na malé štvorčeky (okrem karfiolu). Zeleninu prihoď do hrnca a chvíľu podus. Zalej studenou vodou ( cca 1 a pol litra ).
- Priveď k varu a var na stredne silnom plameni 20 minút.
- Po 20 minútach pridaj nakrájaný karfiol. Veľkosť nechám na teba. Var ďalších 10 minút.
- Vajíčka si rozmiešaj a ochuť sladkou červenou paprikou.
- Vajíčkovú zmes prilievaj k polievke a neustále miešaj. Na záver pridaj 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať a ligurček.
- Var na slabom plameni ďalších 10 minút a môžeš podávať tú najlepšiu karfiolovú polievku na svete.
Môj tip:
Karfiolovú polievku podávaj s čerstvo postrúhaným cesnakom, alebo domácimi krutónkami. Nezabudni si dať pohár zdravého cmaru. Tá kombinácia nemá chybu. Dúfam, že nie som jediná, kto pije cmar ku každému obedu. 😀
Ak hľadáš overený recept na kurací vývar bez chémie, si na správnom mieste.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov