Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Marlenka – TOP medový koláčik, ktorý si jednoducho zamiluješ!

od | sep 8, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Marlenka – sladký medíkový zázrak. Ťažko jej veru odolať. Milujem med, medové koláčiky a poctivá domáca marlenka patrí medzi moje najobľúbenejšie. Pre mňa (aj moju dcéru) jednoznačne TOP dezert.

med

Medík – základ skvelej marlenky

Marlenka u nás doma nikdy nechýba na Vianoce, Veľkú noc, ani na žiadnej rodinnej oslave. Prečo? Jednoducho preto, že je fantastická, mäkká, trvanlivá a jedinečná.

Na prvý pohľad si možno povieš, že to bude zložitý recept. Zdanie však klame, nedaj sa preto odradiť. Medové koláčiky sa zväčša vaľkajú a príprava je prácnejšia, ale tento veru nie. Príprava zaberie o niečo viac času – ako napríklad pri bublanine. No stojí za to vyskúšať! Krôčik po krôčiku to zvládne aj menej skúsená gazdinka.

 

Na domácu marlenku budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 4 PL medu (ja som použila tmavý lesný med, preto aj koláčik má tmavšiu farbu)
  • 1 Heru (alebo maslo)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3 vajíčka
  • štipka soli
  • 1 dl mlieka

 

Na plnku:

  • 1 kondenzované sladené mlieko (SALKO)
  • 1 Hera (alebo maslo) – vyber z chladničky skôr, aby mala izbovú teplotu

 

Na ozdobenie:

 

Postup prípravy:

  • Vo vodnom kúpeli rozpusti Heru. Vo väčšej miske vymiešaj vajíčka spolu s cukrom, štipkou soli a medom. Prilej rozpustenú Heru a mlieko. Dobre vymiešaj elektrickým šľahačom. Nakoniec pridaj múku a sódu bikarbónu. Vymiešaj a cesto máš hotové. Cesto je konzistencie tuhšieho piškótového cesta, netreba ho preto vaľkať.
  • Plech na pečenie (ja som použila veľkosť 30 x 40 cm) vylož papierom na pečenie. Cesto rozdeľ na 3 zhruba rovnaké časti (každú časť treba piecť osobitne). Na plech nalej jednu časť. Pekne rozotri do strán a prvý plát môžeš dať upiecť. Peč cca 12 minút pri teplote 180 stupňov. Cesto pečením krásne zhnedne, bude krehké a nadýchané ako piškóta.
  • Rovnakým postupom upeč ďalšie dva pláty. Nechaj ich vychladnúť. Následne každý upečený plát zbav opatrne papiera na pečenie. Pláty prelož na jeden plech pekne rovnomerne na seba. Ostrým nožom odrež okraje zhruba na 1 cm (pozri obrázok). Okrajky daj do misky a medzi prstami ich rozmrv na odrobinky – NEVYHAZUJ, budeš ich ešte potrebovať!

 

marlenka postup

Takto sa to robí …

 

  • Priprav si plnku. Najskôr si vyšľahaj pekne do peny heru (alebo maslo). Osobne mám najradšej plnky s maslom. Ak však pečiem marlenku na sviatky, používam radšej Heru (pre dlhšiu trvanlivosť). Následne priamo z konzervy pridaj salko (netreba ho predvárať). Vymiešaj šľahačom. Plnkou naplň upečené pláty. Najskôr teda časť plnky natri na prvý plát a zakry ďalším plátom upečeného cesta. Opäť časť plnky natri na druhý plát a následne prikry posledným upečeným plátom. Aj ten posledný natri tenkou vrstvou plnky.
  • A ide sa zdobiť! Pripravenými odrobinkami posyp celý koláčik. Orechy nasekaj ostrým nožom na malé kúsočky a na masle spolu s vanilkovým cukrom ich zľahka opeč. Následne nimi ozdob povrch marlenky.
  • Marlenku nechaj asi hodinku odstáť pri izbovej teplote. Ingrediencie sa pekne prepoja. Následne ju nakrájaj ostrým nožom na obdĺžničky a odlož na chladné miesto. Takto pripravená marlenka ti vydrží ako čerstvá pár dní (ale iba v prípade ak ju hneď doma nezjete). Med je prírodným konzervantom, čo zaručuje dobrú trvanlivosť.

 

postup 2

Lepšie raz vidieť, ako 100 krát počuť!

 

Dobrú chuť!

Môj tip1: Stáva sa (aj skúsenejším), že sa plnka zrazí. Potom sa podobá na tvaroh. Býva to spôsobené nerovnakou teplotou ingrediencií. Ak sa to prihodí, dá sa to napraviť! K plnke stačí primiešať lyžicu roztopeného masla a opäť nanovo vyšľahať.

Môj tip 2: Ak si myslíš, že je koláčika priveľa, pokojne z neho časť odlož. Vlož pár kúskov do uzatvárateľnej nádobky a šup s nimi do mrazničky. Až dostaneš najbližšie na koláčik chuť, z mrazničky chutí rovnako ako čerstvá.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // med // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!