Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Paradajková polievka

od | aug 8, 2018 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Paradajková polievka, výborná, hustá a veľmi sýta. Ja si paradajkovú polievku pamätám ako dieťa, keď mi ju vždy veľmi chutne pripravila moja mamka. Ak som práve nemala moc dobrú náladu, alebo ma čosi trápilo, po ochutnaní prvých lyžičiek hneď vo mne zavládla pohoda.  Receptov a rôznych variant som vyskúšala už mnoho, no tento recept od mojej mamky je naozaj ten najlepší. Tá úžasná chuť pečených paradajok a cesnaku je neskutočná lahôdka.

 

Paradajková polievka:

Porcií: 5

Čas prípravy:  40 minút

 

Budeš potrebovať:

250 g cherry paradajky

150 g paradajkového pretlaku

100 ml sladkej smotany

5 strúčikov cesnaku

1 cibuľu

3 čl. hladkej múky

 

Podľa chuti:

olej, alebo Ghee maslo, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 3 ks. celého čierneho korenia, oregano,  bazalku, cukor a čerstvý ligurček

 

Postup prípravy:

  • Začni tým, že si predhreješ rúru na 180 stupňov. Umyté paradajky rozkroj na pol. Cesnak si očisti a nechaj v celku. Plech si vysteľ papierom na pečenie a poukladaj naň paradajky s cesnakom. Poriadne okoreň. Ja som použila 2 čl. oregana a 2 čl. bazalky. Peč v rúre 15 minút.
  • V hrnci si rozpusť Ghee maslo a nakrájaj si cibuľku na malé štvorčeky. Pri smažení cibuľky, prihoď do hrnca aj bobkový list a celé čierne korenie. Nechaj chvíľu podusiť a následne pridaj upečené paradajky s cesnakom. Zalej litrom a pol teplej vody a pridaj pretlak. Var 10 minút na prudkom ohni.
  • Po 10 minutách vyber bobkový list a celé čierne korenie.
  • Ponorným mixérom všetko rozmixuj na hustý krém.
  • Posledný krok k dokončeniu je samozrejme smotana. Hladkú múku si zmiešaj so smotanou. Treba premiešať múku naozaj dobre, aby ti v polievke neostali hrudky.
  • Hotovú zmes prilej k paradajkovej polievke a ešte 15 minút povar.
  • Nezabudni ochutnať a dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja som prisypala 2 čl. cukru a ešte trocha dosolila.

 

Môj tip:

Paradajková polievka je najlepšia s postrúhaným syrom, cesnakom, kyslou smotankou a krutónkami. Môj priateľ si do paradajkovej polievky dáva všetko. Syr, smotanu i domáce krutónky.  Ak si chceš sám/sama pripraviť domáce krútony do paradajkovej polievky, recept nájdeš tu. 

Ghee maslo, ktoré dodá úžasnú chuť polievke, nájdeš u nás v  kamennej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: cesnak // kyslé // maslo // muka // pečenie // polievky // sladké // slané // smotana // syr // vegetariánske

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!