Paradajková polievka, výborná, hustá a veľmi sýta. Ja si paradajkovú polievku pamätám ako dieťa, keď mi ju vždy veľmi chutne pripravila moja mamka. Ak som práve nemala moc dobrú náladu, alebo ma čosi trápilo, po ochutnaní prvých lyžičiek hneď vo mne zavládla pohoda. Receptov a rôznych variant som vyskúšala už mnoho, no tento recept od mojej mamky je naozaj ten najlepší. Tá úžasná chuť pečených paradajok a cesnaku je neskutočná lahôdka.
Paradajková polievka:
Porcií: 5
Čas prípravy: 40 minút
Budeš potrebovať:
250 g cherry paradajky
150 g paradajkového pretlaku
100 ml sladkej smotany
5 strúčikov cesnaku
1 cibuľu
3 čl. hladkej múky
Podľa chuti:
olej, alebo Ghee maslo, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 3 ks. celého čierneho korenia, oregano, bazalku, cukor a čerstvý ligurček
Postup prípravy:
- Začni tým, že si predhreješ rúru na 180 stupňov. Umyté paradajky rozkroj na pol. Cesnak si očisti a nechaj v celku. Plech si vysteľ papierom na pečenie a poukladaj naň paradajky s cesnakom. Poriadne okoreň. Ja som použila 2 čl. oregana a 2 čl. bazalky. Peč v rúre 15 minút.
- V hrnci si rozpusť Ghee maslo a nakrájaj si cibuľku na malé štvorčeky. Pri smažení cibuľky, prihoď do hrnca aj bobkový list a celé čierne korenie. Nechaj chvíľu podusiť a následne pridaj upečené paradajky s cesnakom. Zalej litrom a pol teplej vody a pridaj pretlak. Var 10 minút na prudkom ohni.
- Po 10 minutách vyber bobkový list a celé čierne korenie.
- Ponorným mixérom všetko rozmixuj na hustý krém.
- Posledný krok k dokončeniu je samozrejme smotana. Hladkú múku si zmiešaj so smotanou. Treba premiešať múku naozaj dobre, aby ti v polievke neostali hrudky.
- Hotovú zmes prilej k paradajkovej polievke a ešte 15 minút povar.
- Nezabudni ochutnať a dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja som prisypala 2 čl. cukru a ešte trocha dosolila.
Môj tip:
Paradajková polievka je najlepšia s postrúhaným syrom, cesnakom, kyslou smotankou a krutónkami. Môj priateľ si do paradajkovej polievky dáva všetko. Syr, smotanu i domáce krutónky. Ak si chceš sám/sama pripraviť domáce krútony do paradajkovej polievky, recept nájdeš tu.
Ghee maslo, ktoré dodá úžasnú chuť polievke, nájdeš u nás v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov