Kokosový zákusok s krémom venovaný všetkým milovníkom kokosu :). je rýchly, nenáročný a ak ti vydrží do druhého dňa tak bude ešte vláčnejší.
Kokosový zákusok s krémom:
Budeš potrebovať:
Na cesto:
350 g hladkej múky
200 g masla
20 g kakaa
120 g práškového cukru
4 pl. mlieka
1 sáčok kypriaceho prášku do pečiva
Kokosová plnka:
6 ks bielok
125 g práškového cukru
200 g kokosu
žĺtkový krém:
6 ks žĺtkov
35 g hladkej múky
100 g práškového cukru
400 ml plnotučného mlieka
200 g kvalitného masla
20 ml rumu
Ešte budeš potrebovať: maslo na vymastenie plechu a kokos, alebo čokoládu na ozdobenie.
Postup prípravy:
- Začni prípravou cesta. Múku, prášok do pečiva, kakao a cukor si najprv preosej, aby si nemal/a hrudky v ceste. Maslo a mlieko musia byť izbovej teploty. Všetky ingrediencie na cesto si zmiešaj spolu a vypracuj hladký bochník. Hotové cesto zabaľ do fólie a odlož do mrazničky. Tento krok je dôležitý. S cestom sa ti bude lepšie pracovať.
- Cesto sa ti chladí a tak si v kľude môžeš pripraviť kokosovú plnku.
- Najprv si preosej cukor. Do veľkej misky si daj bielka a spolu s cukrom vyšľahaj do hustej peny. Potom čo už nebudeš cítiť ruku 😀 pridaj po častiach kokos a metličkou premiešaj.
- Hotové cesto si rozdeľ na dve časti. Plech (o rozmere 40×30) si vymasti trochou masla a prvú (spodnú) časť cesta nastrúhaj na strúhadle. Spodnú časť cesta treba rukami, alebo pohárom trochu utľapkať, aby sa po upečení dalo ľahšie krájať.
- Kokosovú plnku rozotri rovnomerne na cesto a nastrúhaj ďalšiu časť cesta.
- Kokosový zákusok peč vo vopred prehriatej rúre na 180 stupňov 35 minút.
- Tento čas využi na prípravu žĺtkového krému.
- Žĺtka, mlieko a múku premiešaj spolu metličkou v hlbšom hrnci. Bude to vyzerať ako cesto na palacinky. Krém var na slabom ohni do doby kým nezhustne. Treba to stále miešať, aby sa krém nepripálil. Hotový krém prikry fóliou aby sa ti nespravila šupka na vrchu.
- Maslo a cukor si teraz vymiešaj do peny a po častiach pridávaj do skoro vyhladnutého žĺtkového krému. Pridaj ešte rum a úžasný domáci krém je hotový.
- Kokosový zákusok by mal byť už upečený. Vyber z rúry a nechaj vychladnúť. Toto je asi správny čas umyť milión misiek, ktoré si použil/a 😀 .
- Na vychladnutý zákusok rovnomerne rozotri krém postrúhaj buď čokoládou, alebo kokosom a nechaj chvíľu v chladničke odstáť.
- Ver, že všetka tá ťažká práca, kopec riadu a času sa ti oplatí, lebo až si konečne sadneš pripravíš kávičku a ochutnáš tento kokosový zázrak bude to všetko stáť za to.
Môj tip:
Kokosový zákusok s krémom je najlepší s kávičkou. Je ideálny na posedenie vonku na záhrade, kedže sa tam nemá čo roztopiť, ale tak isto sa hodí aj doma pri telke keď má človek chuť na sladké.
Nezabudni si tiež pripraviť fenomenálne parížske rožky s čokoládovým krémom.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov