Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pizza na dva spôsoby

od | jún 5, 2019 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pizza – obľúbené jedlo mnohých generácií. Talianska klasika – ktorou nič nepokazíš. I keď nepatrí medzi príliš zdravé varianty jedla, občas si ju doprajeme všetci.

Výhodou domácej varianty je, že si ju vieš dokonale prispôsobiť svojim chúťkam. Príprava je rýchla a v oboch receptoch nečakáš, kým cesto vykysne.

Pizza – recept na cesto s droždím

Overený recept, podľa ktorého robievam pizzu už dobrých pár rôčkov.

cesto
S cestom sa dobre pracuje

Budeš potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku soli
  • 50 ml rastlinného oleja
  • na kvások – 300 ml vlažného mlieka, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 kocka droždia

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav kvások. V menšom hrnci ohrej mlieko – má byť mierne teplé. Pridaj cukor a rozrob droždie. Nechaj pár minút kvások napučať.
  • Medzitým do väčšej nádobky vsyp múku, pridaj soľ, vajíčko a olej. Následne aj kvások. Vareškou poriadne premies. Keď sa cesto pekne odlepuje od nádobky, je dokonale pripravené na vaľkanie.
  • Pracovnú dosku pomúč hladkou múkou tak, aby sa ti cesto na ňu nelepilo. Cesto z misky prelož na dosku a pomúč. Rozdeľ ho na 2 časti.
  • Jednu časť vlož späť do misky a tú druhú vyvaľkaj na veľkosť plechu – aký máš doma. Mne z tejto dávky cesta vyšla pizza na 2 plechy veľkosti cca 30 x 40 cm. Cesto prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Na rozvaľkané cesto rozotri dresing. Ja ho pripravujem zmiešaním kečupu, trošky sladkej smotany a bylinkového korenia. No každému podľa gusta. Niekomu postačí kečup, iný zas pozná recept na špeciálnu omáčku.
  • Na vrch poukladaj čo máš rád/rada. Skvelá je kombinácia šunky, ananásu, cibuľky a syra. Milovníci rýb si môžu pripraviť verziu s tuniakom. Kúsky tuniaka, olivy, paradajky a syr. Skvelým doplnkom je kukurica a šampiňóny. Ja sa v tomto prípade riadim heslom “čo chladnička dá”.
  • Syr odporúčam na pizzu nastrúhať až krátko pred jej dopečením. Použiť môžeš napríklad eidam, goudu, či tehlu.
  • Šup s pizzou do rúry. V ideálnom prípade nastav na rúre program na pizzu. Vtedy ju máš zaručene chrumkavú a prepečenú. No dá sa aj na klasickom ohreve ako pečieš koláče – pri 200 °C cca 15 minút. Dĺžka pečenia závisí od programu. V tomto prípade sa riaď pravidlom – ak sú boky mierne hnedé, je čas nastrúhať syr. Znova vlož pizzu na pár minút do rúry. Po upečení nechaj pizzu trochu vychladnúť a porež na ľubovoľné kúsky.
domáca pizza
Voňavá, chrumkavá a krehká…

Pizza – verzia bez droždia

Nuž občas sa i mne stane, že droždie doma nemám. Ak sa mi v ten moment nechce bežať do obchodu, pečiem verziu bez neho. Chutí naozaj božsky. Cesto je chrumkavé a pekne tenké. Z uvedených ingrediencií pripravíš pizzu na 1 väčší plech cca 30 x 40 cm, alebo 2 menšie okrúhle.

pizza

Budeš potrebovať:

  • 250g hladkej múky
  • 150 ml vody
  • 6 lyžíc rastlinného, alebo olivového oleja
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup prípravy:

  • Všetky igrediencie daj do misky a vareškou vymiešaj. Prelož cesto na pomúčenú dosku. Popráš ho múkou a vyvaľkaj na veľkosť plechu. Cesto opatrne prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Na vrch opäť poukladaj podľa vlastného gusta všetko čo máš rád/rada.
  • Hotovú pizzu vlož do rúry na 220° C na cca 15 minút. Keď budú kraje pekne hnedasté, nastrúhaj syr a opäť vlož do rúry, kým sa syr pekne rozpustí.
  • Po dopečení nechaj pizzu krátko vychladnúť a porež na kúsky.
piiza
Domáca pizza poteší každého

Dobrú chuť!

Obrázky: pixabay.com, súkromný archív

Tip: Ak máš chuť aj na chutný taliansky dezert, vyskúšaj domáce tiramisu.

Ďalšie zaujímavosti na: cesto // muka // pizza

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!