Pizza – obľúbené jedlo mnohých generácií. Talianska klasika – ktorou nič nepokazíš. I keď nepatrí medzi príliš zdravé varianty jedla, občas si ju doprajeme všetci.
Výhodou domácej varianty je, že si ju vieš dokonale prispôsobiť svojim chúťkam. Príprava je rýchla a v oboch receptoch nečakáš, kým cesto vykysne.
Pizza – recept na cesto s droždím
Overený recept, podľa ktorého robievam pizzu už dobrých pár rôčkov.
Budeš potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku soli
- 50 ml rastlinného oleja
- na kvások – 300 ml vlažného mlieka, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 kocka droždia
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav kvások. V menšom hrnci ohrej mlieko – má byť mierne teplé. Pridaj cukor a rozrob droždie. Nechaj pár minút kvások napučať.
- Medzitým do väčšej nádobky vsyp múku, pridaj soľ, vajíčko a olej. Následne aj kvások. Vareškou poriadne premies. Keď sa cesto pekne odlepuje od nádobky, je dokonale pripravené na vaľkanie.
- Pracovnú dosku pomúč hladkou múkou tak, aby sa ti cesto na ňu nelepilo. Cesto z misky prelož na dosku a pomúč. Rozdeľ ho na 2 časti.
- Jednu časť vlož späť do misky a tú druhú vyvaľkaj na veľkosť plechu – aký máš doma. Mne z tejto dávky cesta vyšla pizza na 2 plechy veľkosti cca 30 x 40 cm. Cesto prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na rozvaľkané cesto rozotri dresing. Ja ho pripravujem zmiešaním kečupu, trošky sladkej smotany a bylinkového korenia. No každému podľa gusta. Niekomu postačí kečup, iný zas pozná recept na špeciálnu omáčku.
- Na vrch poukladaj čo máš rád/rada. Skvelá je kombinácia šunky, ananásu, cibuľky a syra. Milovníci rýb si môžu pripraviť verziu s tuniakom. Kúsky tuniaka, olivy, paradajky a syr. Skvelým doplnkom je kukurica a šampiňóny. Ja sa v tomto prípade riadim heslom “čo chladnička dá”.
- Syr odporúčam na pizzu nastrúhať až krátko pred jej dopečením. Použiť môžeš napríklad eidam, goudu, či tehlu.
- Šup s pizzou do rúry. V ideálnom prípade nastav na rúre program na pizzu. Vtedy ju máš zaručene chrumkavú a prepečenú. No dá sa aj na klasickom ohreve ako pečieš koláče – pri 200 °C cca 15 minút. Dĺžka pečenia závisí od programu. V tomto prípade sa riaď pravidlom – ak sú boky mierne hnedé, je čas nastrúhať syr. Znova vlož pizzu na pár minút do rúry. Po upečení nechaj pizzu trochu vychladnúť a porež na ľubovoľné kúsky.
Pizza – verzia bez droždia
Nuž občas sa i mne stane, že droždie doma nemám. Ak sa mi v ten moment nechce bežať do obchodu, pečiem verziu bez neho. Chutí naozaj božsky. Cesto je chrumkavé a pekne tenké. Z uvedených ingrediencií pripravíš pizzu na 1 väčší plech cca 30 x 40 cm, alebo 2 menšie okrúhle.
Budeš potrebovať:
- 250g hladkej múky
- 150 ml vody
- 6 lyžíc rastlinného, alebo olivového oleja
- pol balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy:
- Všetky igrediencie daj do misky a vareškou vymiešaj. Prelož cesto na pomúčenú dosku. Popráš ho múkou a vyvaľkaj na veľkosť plechu. Cesto opatrne prelož na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na vrch opäť poukladaj podľa vlastného gusta všetko čo máš rád/rada.
- Hotovú pizzu vlož do rúry na 220° C na cca 15 minút. Keď budú kraje pekne hnedasté, nastrúhaj syr a opäť vlož do rúry, kým sa syr pekne rozpustí.
- Po dopečení nechaj pizzu krátko vychladnúť a porež na kúsky.
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com, súkromný archív
Tip: Ak máš chuť aj na chutný taliansky dezert, vyskúšaj domáce tiramisu.
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov