Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Roštenka z diviny

od | feb 15, 2019 | Hlavné jedlo, Recepty | 1 komentár

Roštenka z diviny:

Roštenka z diviny je síce trochu časovo náročná, ale stojí to zato.

Čas prípravy: 1 hodina 30 minút

Porcií: 4

Budeš potrebovať:

1 kg diviny

2 cibule

5 strúčikov cesnaku

25 g sušených húb

Ešte budeš potrebovať: 2 čl. čierne mleté korenie, 3 čl. papriku sladkú mletú, 3 ks bobkové listy, 4 ks čierne korenie celé, 2 čl. ligurček, 1 čl. majoránky, 2-3 pl. kremžskej horčice, 2 pl. hladkej múky, petržlenovú vňať, olej a maslo.

  Postup prípravy:

  • Mäso si nakrájaj a naklep. Cibuľu nakrájaj na malé štvorčeky. Cesnak na drobno, ale môžeš ho pretlačiť.
  • Vo väčšom hrnci si rozpáľ olej a maslo. Každý plátok diviny prudko opeč z každej strany. Ideálne 1-2 minútky. Mäso vyber a zatiaľ odlož.
  • V tom istom hrnci si opeč cibuľu do zlatista. Potom pridaj na drobno nasekaný cesnak a orestuj ešte 2-3 minútky, ale daj pozor, aby sa ti cesnak nespálil.
  • Moja obľúbená časť prípravy je korenenie, lebo práve to dodá úžasnú chuť tak lahodnému pokrmu pre bohov 🙂
  • Cibuľkový základ posyp paprikou ale samozrejme nerestuj dlho, kedže paprika má tendenciu zhorknúť! Treba to sledovať a uistiť sa, že máš v hrnci dosť výpeku (ja rada pridávam maslo, alebo tiež Ghee maslo, ktoré dodá mäsu neodolateľnú chuť).
  • Je čas vrátiť divinu naspäť do hrnca. K mäsu pridaj bobkové listy, mleté čierne korenie a celé čierne korenie. Podlej 500 ml vody a nechaj dusiť 1 hodinu.
  • Divinu treba sledovať a samozrejme podlievať vodou.
  • Po hodine je čas pridať huby. Hovorí sa, že je dobré sušené huby najskôr namočiť a až potom pridať do varenia. Ja ich pridávam do jedál aj bez toho a sú vždy výborné.
  • Huby nechaj 10 minút variť v šťave. Po 10 tich minútach pridaj horčicu.
  • A už tu konečne máme finále 🙂 Na panvici si roztop maslo s olejom, pridaj múku a mletú červenú papriku. Jednoducho klasická zápražka.
  • Zápražku vlievaj opatrne k roštenke z diviny a pridaj zbytok korenín. Na slabom ohni nechaj 10 minút dovariť a máš hotovo.
Roštenka z diviny (2)
Roštenka z diviny
  • Môj tip: Roštenku z diviny podávaj s basmati ryžou, knedlíkom, alebo varenými zemiakmi. Pred podávaním ešte ozdob petržlenovou vňaťou a červenou cibuľkou. Na záver, aby som nezabudla úžasné víno, ktoré nesmie na tvojom stole chýbať. K tejto lahôdke sa výborne hodí také, vyrobené z liečivých plodov Arónie čiernoplodej a vína z čiernych ríbezlí. Áno mám na mysli PEREG-a 🙂

A nezabudni si po skvelom obede pripraviť aj chutný dezert tiramisu s domácimi piškótami.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: cesnak // divina // hlavne jedlo // slané

1 komentár

  1. Zuzana

    V celom recepte nie je ani zrnko soli…??

    Odpoveda

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!