Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Segedínský guláš

od | okt 5, 2018 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Segedínsky guláš patrí medzi moje obľúbené jedlá, aj keď viem, že to hovorím skoro pri každom jedle. 🙂 Základ dobrého segedínského gulášu je samozrejme kvalitné bravčové mäso. Najlepšie je použiť bravčové pliecko, alebo bôčik. Poviem ti, že z chudého mäsa dobrý segedínský guláš neuvaríš.

 

Segedínsky guláš:

Porcií: 4

Čas prípravy: 1 hodina 20 minút

 

Budeš potrebovať:

600 g bravčového mäsa

500 g kyslej kapusty

2 cibule

3 strúčiky cesnaku

250 ml sladkej smotany

1/5 litra bravčového vývaru, alebo studenej vody

3 čl. paradajkového pretlaku

3 pl. polohrubej múky

Podľa chuti: 5 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky nového korenia, 3 bobkové listy, 3 čl. slovenskej papriky lahôdkovej, soľ, 2 čl. mleté čierne korenie, 1 čl. vege rajčiny a podľa potreby bravčovú masť.

 

Postup prípravy:

  • Na bravčovej masti si orestuj cibuľku s cesnakom. Mäso nakrájaj na väčšie kocky, ako na klasický guláš. Mäso smaž s cibuľkou, kým sa neopečie z každej strany. Až bravčové mäso pustí šťavu, pridaj sladkú mletú papriku.
  • Chvíľu orestuj, ale nie dlho, aby sa sladká paprika nespálila, inak by ti zhorkla. 
  • Orestované mäso podlej vývarom, alebo studenou vodou. V tomto štádiu prihoď do hrnca aj korenie. 
  • Priveď k varu a pod pokrievkou nechaj dusiť 30 minút.
  • Kým sa ti mäso dusí, priprav si kapustu, ktorú treba scediť a nakrájať. Trocha kyslej šťavy z kapusty si nechaj na dochutenie segedínského gulášu.
  • Mäso je po 30 minútach takmer mäkké. Pridaj kapustu. Ak treba, dolej vodu, alebo vývar a nechaj dusiť ďalších 20 minút.
  • Polohrubú múku zmiešaj do hladka so sladkou smotanou. Ja som použila 33% smotanu. Primiešaj ku gulášu a var 15 minút. 
  • Segedínsky guláš je skoro hotový a tak isto je pravý čas na ochutnávanie. Ak treba, dochuť kyslou šťavou z kapusty, alebo cukrom. Ja som cukor nedávala, ale každý ma iné chute.

 

Môj tip:

Segedínsky guláš podávaj s knedľou (najlepšie domácou), alebo varenými zemiakmi. Dá sa použiť akákoľvek smotana. Najlepšia je však sladká, lebo pri kyslej riskuješ, že sa ti po pridaní zrazí. Stačí, že kapusta je kyslá a sladkou smotanou už len zjemníš chuť.

Je dôležité mať kvalitnú kyslú kapustu. Výbornú kyslú kapustu zo Šváboviec bez chemických konzervantov nájdeš  u nás v kamenej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

 Prajem ti dobrú chuť.

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // bravčové mäso // cesnak // hlavne jedlo // kapusta // kyslé // muka // sladké // slané // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!