Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Rozhovor s Milanom Krivým: O tajomstvách Trenčianskej medoviny

od | jún 29, 2018 | Remeslo, Rozhovory | 0 komentárov

Medovina patrí medzi najstaršie alkoholické nápoje na svete. Hovoria jej nápoj bohov. Známa je už z dôb starovekého Egypta, Grécka či Ríma. Počas dejín ju každý pripravoval po svojom. Jedno však mali všetky medoviny spoločné: ako už názov napovedá, základ tvoril včelí med. Aj na Slovensku máme mnoho výrobcov tohto blahodárneho nápoja. Patrí medzi nich aj Milan Krivý, ktorý vyrába Trenčiansku medovinu. 

 

Kam siahajú začiatky Trenčianskej medoviny? Ako si sa dostal k včeličkám, medu a medovine?

medovinár milan krivý

Začalo to tým, že otec dostal približne v roku 1970 prvé dve rodiny včielok. Začal včeláriť u svokrovcov v Nedašovciach okr. Topoľčany a počet sa postupne rozrástol na 10 rodín. Pri práci so včielkami pomáhala celá rodina a mne ako najstaršiemu sa ušlo najviac práce a tu niekde aj zo zvedavosti a aj zo záujmu vznikol pozitívny vzťah ku včielkam. Asi v r. 1982 otec previezol včelstvá do Trenčína a počet sa ustálil na 15 rodín. Dovtedy sme získavali len med a propolis a, samozrejme, vždy aj nejaké žihadlo ako bonus. Otec už mal skúsenosti s výrobou ovocných vín a začal uvažovať aj nad výrobou vlastnej medoviny. Postupne v malých množstvách si overoval zloženie základných surovín, rôzne druhy korenín a rôzne druhy kvasiniek, ktoré sme získali z vtedajšieho Výskumného ústavu vinárskeho v Bratislave. Nakoniec sa ustálila receptúra, ktorá pri degustáciách v rámci širšej rodiny najviac chutila. Po r. 1989 som dva roky pracoval v spol. APIHONT Slatina, ktorá patrila SZV v Bratislave. Na farme bolo 400 rodín včiel a technické zázemie na výrobu medoviny. Tu sme si vyskúšali výrobu medoviny vo veľkom a po ukončení práce sme už v Trenčíne začali výrobu Trenčianskej medoviny.

 

trenčianska medovina

 

V súčasnosti je medovina u nás celkom populárna. Počas vianočných trhov sa na ňu tešíme, hádam, v každom meste a na chuť nám príde určite aj v lete. Hovorí sa o nej, že je to nápoj starých Slovanov. Ako je to teda s jej históriou?

Toto by bolo na dlhšiu debatu. Ale v krátkosti, výraz pre medový nápoj má asi každý jazyk (európske krajiny, Rusko, škandinávske krajiny a Anglicko) a zápisy o medovine u Slovanov sú už v cestopisoch arabských cestovateľov a obchodníkov. Ale v podstate bola medovina viac rozšírená mimo Rímskej ríše a Grécka. Bežne sa spomína nielen u Slovanov, ale aj u Keltov, Germánov, Vikingov…

 

trenčianska medovina

Ako je už v názve uvedené, základ každej medoviny tvorí med. Poznáme rôzne spôsoby jej výroby? Aké druhy medoviny existujú?

Na Slovensku máme zavedený len všeobecný názov medovina, ale v anglicky hovoriacich krajinách majú viac názvov pre rôzne zloženie medoviny, napr. metheglin je medovina s prísadou rôznych bylín a korenín, melomel je s prísadou rôznej ovocnej šťavy, cyser je špeciálny druh melomelu, ak sa použije len prísada jablčného cideru. Z technologického hľadiska sa medovina vyrába výlučne kvasením medového roztoku, pričom tento základný roztok môžeme získať varením medového roztoku alebo tzv. za studena, kedy sa medový roztok zohrieva len do teploty 40-50°C tak, aby sa med len v roztoku rozpustil.

 

Hovorí sa, že med má rôzne liečivé účinky. Má ich v nejakom zmysle aj medovina?

Medovine sa pripisuje aj afrodiziačný účinok, ale je vhodná ako aperitív pred jedlom alebo na dobrý spánok, horúca je dobrá na boľavé hrdlo.

včelí med

 

Okrem výroby medoviny sa venuješ aj iným včelím produktom. Čo všetko teda robíte?

V súčasnosti máme v ponuke rôzne druhy a balenia včelích medov, peľ, propolis, med s vlašskými orechami, so zmesou orieškov, so študentskou zmesou, s peľom a Trenčiansku medovinu svetlú a tmavú.

sviečky

 

Čo je najťažšie na práci včelára a zároveň najkrajšie? Ako sa darí včielkam na Slovensku?

Práca musí baviť, lebo výsledok nie je vždy istý a treba sa učiť aj nové veci, lebo podmienky, aké boli pred 30 rokmi sú už dnes iné. Po roku 1990 nastal pokles včelárov aj včelstiev, ale v našej organizácií v TN sme v súčasnosti na zhruba 440 členoch a 4000 rodinách.

 

trenčianska medovina včely

 

Za Trenčiansku medovinu ste získali už viacero ocenení. Ktoré je pre vás najvzácnejšie? Čím je Trenčianska medovina špecifická a originálna?

Doteraz sme získali viacero ocenení – Zlatý trstenský škapuliar, Bronz z Apimondie vo Francúzsku, zlato z Apislávie v Bulharsku a doma zlatý a strieborný Devínsky strapec, máme aj ochrannú známku regionálneho produktu Tradície Bielych Karpát. Najvzácnejší je bronz z Apimondie, je to celosvetová včelárska výstava. Každý výrobca medoviny je jedinečný, záleží len na ňom ako si zvolí svoju receptúru a ja si myslím že my sme si pri vlastnej medovine vybrali dobre.

Trenčianska medovina

O liečivých účinkoch včelích výrobkov si môžeš niečo prečítať aj na našej stránke.

Foto: Trenčianska medovina, pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: med // medovina // Trenčianska medovina

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!