Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Medovníčky – rady a tipy ako vykúzliť nezabudnuteľné domáce medovníky

od | nov 12, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Medovníčky, alebo aj perníčky sú obľúbeným trvanlivým pečivom najmä v období Vianoc. Voňavé koláčiky, bez ktorých si najkrajšie sviatky v roku ani neviem predstaviť.

Medovníčky či perníčky? Je v tom vôbec rozdiel?

med

Na prípravu cesta budeš potrebovať tekutý med

Pôvod slova “medovník” je na prvý pohľad jasný. Pečivo v ktorom je med. Presnejšie však ide o medový koláč. Teda medové cesto zväčša v tvare tortového korpusu. Naplnený medovým krémom, na povrchu posypaný vlašskými orechmi.  Medovník/medový koláč je teda mäkký plnený koláčik.

Názov “perník” je údajne odvodený od českého “pepř” (čierne korenie). Toto korenie bolo súčasťou pôvodnej receptúry “peperníku/peprníku” – dnešného perníku. Tradičný perník obsahuje zmes múky, mlieka, vajec, cukru a medu. Jeho súčasťou sú aromatické koreniny – zázvor, škorica, klinček, kardamóm, muškátový oriešok a aníz. Perníky sú tvrdšie, trvanlivejšie a vďaka koreninám aromatickejšie.

Perník a medovník sú teda dva rozdielne sladké koláčiky. Názov však zľudovel a je naozaj jedno ako svoj domáci medový výtvor budeš volať.

 

Rady a tipy na výrobu domácich medovníčkov

Ak nemáš skúsenosti s výrobou medovníčkov doma, zaiste ti pomôže zopár rád a tipov. S nimi sa ti koláčily zaiste vydaria!

Vianoce

  • Cesto si priprav deň vopred. Ingrediencie sa lepšie prepoja, čo sa odrazí na skvelej chuti. Navyše sa ti s odležaným cestom bude lepšie pracovať.
  • Najlepšie sa pracuje so surovinami izbovej teploty.
  • Cesto musí byť dokonale premiešané, aby malo hladkú a jemnú štruktúru.
  • Med použi tekutý, nie skryštalizovaný. Ak máš v mede kryštáliky, ponor ho do vodného kúpeľa (teplota vody by mala byť cca 40 °C). Nechaj ho voľne rozpustiť. Druh medu sa odrazí na farbe a chuti. Za seba môžem povedať, že najlepšie chutia perníčky s lesným tmavým medom.
  • Ak chceš mať perníčky hneď po upečení mäkké, použi sódu bikarbónu, nie prášok do pečiva. V tomto prípade sa rozhodne experimentovať neoplatí… (vlastná skúsenosť)
  • Ak sa ti pri vaľkaní a vykrajovaní cesto príliš lepí na ruky, vlož ho na chvíľu do chladničky.
  • Nespracúvaj celé cesto naraz, ale si ho rozdeľ na cca 3 rovnako veľké kusy. Lepšie sa ti s ním bude manipulovať.
  • Dbaj na správne uskladnenie upečených perníčkov. Najlepšie na to poslúži plechová dózička, alebo sklenená uzatvárateĺná dóza.
  • Dĺžka pečenia má svoje pravidlá. Ak perníčky pečieš pridlho, vysušia sa. Následne môžu stvrdnúť.
  • Preosievanie cukru na polevu má tiež svoje opodstatnenie, na to nezabúdaj. Zaručuje hladký, lesklý povrch.

 

medovníčky

Bielková poleva dodá originálnosť

Vyskúšala som niekoľko receptov na výrobu medovníčkov a najviac sa mi osvedčil práve tento. Mnoho ľudí ich pripravuje v predstihu, aby stihli dostatočne zmäknúť. Podľa tohto receptu ich máš však mäkké okamžite. Ak ich upečieš v predstihu – hrozí riziko, že sa zjedia skôr než začnú sviatky.

 

Recept na dokonalé domáce medovníčky:

Na cesto budeš potrebovať:

  • 750 g hladkej múky
  • 350 g kryštálového cukru
  • 4 vajíčka do cesta

    medovníčky

    Základom úspechu je dobre vypracované cesto

  • 125 g hery
  • 5 PL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 2-3 PL korenia do medovníkov
  • 1 PL kyslej smotany (nemusí byť)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 5 rozdrvených klinčekov
  • 1vajíčko na potretie

Na polevu budeš potrebovať:

  • 1 vaječný bielok
  • 140 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
medovníčky

Medovníčky ozdob podľa ľubovôle

Postup prípravy:

  1. Cesto si priprav deň vopred!
  2. Múku preosej do väčšej misky. Pridaj sódu bikarbónu, cukor a soľ. Postupne pridaj ostatné ingrediencie – korenie na medovníčky, škoricu a rozdrvené klinčeky. Následne heru a 4 vajíčka. Nakoniec ešte medík.
  3. Všetko poriadne vymiešaj – najideálnejšie vlastnoručne. Cesto mies dovtedy, kým je konzistenciou pekne hladké a lesklé.
  4. Cesto obaľ do fólie, alebo sáčku a nechaj odležať do ďalšieho dňa v chladničke.
  5. Pred vaľkaním si cesto vyber pol hodinky skôr z chladničky. Pracovnú dosku dobre pomúč hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo. Rozdeľ ho na 3 časti. Postupne vyvaľkaj najskôr jednu časť – na hrúbku cca 4-5 mm. Povykrajuj rôzne tvary. Vykrojené medovníky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto postupne spracuj aj zvyšok cesta.
  6. Vlož do rúry vyhriatej na teplotu 180 °C. Peč cca 6-7 minút. Nie dlhšie!
  7. Po vybratí z rúry potri ešte teplé medovníky rozšľahaným vajíčkom. Budú sa pekne lesknúť.
  8. Nechaj ich vychladnúť a priprav si polevu na zdobenie.
  9. Cukor 3 krát preosej a pridaj ho k vaječnému bielku. Citrón dobre umy a odšťav. Šťavu prilej k poleve. Polevu vymiešaj. Ideálne elektrickým šľahačom, no pri nízkych otáčkach, aby sa nedostalo do polevy priveľa vzduchu. Inak má tendenciu popraskať.
  10. Medovníčky ozdob podľa fantázie.

Dobrú chuť!

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: medovníčky // perníčky

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!