Pre názov “zázraky z medvedieho cesnaku” som sa rozhodla práve preto, že jedinečná rastlina akou je medvedí cesnak má množstvo priaznivých účinkov na náš organizmus, o ktorých si podrobnejšie môžeš prečítať aj v článku od našej blogerky Meri.
Nezabúdaj však na to, čo robí medvedí cesnak aj s našimi chuťovými bunkami. A práve im sa v článku budeme venovať naplno. Mám pre teba 3 úžasne chutné a ľahké recepty, ale povieme si aj o tom, ako medvedí cesnak uskladňovať, aby ti vydržal čo najdlhšie.
Pesto z medvedieho cesnaku
Čas prípravy: 10 minút
Porcií: 450 ml
Budeš potrebovať:
200 g medvedieho cesnaku (najlepšie čerstvo natrhaných listov)
110 g orechov môžu byť: vlašské, kešu, mandle, lieskové alebo podľa vlastnej chuti – obrovský výber nájdeš v našej predajni v Spišskej Novej Vsi alebo na našej online stránke valachshop.sk
70 ml panenského olivového oleja alebo iného podľa vlastnej chuti
50 g parmezánu
Ešte budeš potrebovať: soľ, citrón a ak máš rád/a, trocha chilli.
Postup prípravy:
- Prvým a najdôležitejším krokom je samozrejme medvedí cesnak poriadne umyť a osušiť. Toto zaberie oveľa viac času, ako samotná príprava pesta. Toto platí aj pri nasledujúcich receptoch, tak si to dobre zapamätaj, aby som sa nemusela opakovať. Keďže ani jeden recept neprejde žiadnou tepelnou úpravou, je dôležité, aby medvedí cesnak bol čistý a suchý.
- Tento krok ti zaistí, aby ti pesto vydržalo veľmi dlho aj bez zavárania a nestratilo všetky svoje “zázračné” účinky.
- Listy medvedieho cesnaku a soľ daj do sekáčika v tvare S, ktorý je podľa mojich skúseností najlepší. Postupne pridávaj orechy, olej, citrónovú šťavu a chilli. Všetky ingrediencie mixuj dovtedy, kým sa neprepoja všetky chute a nevznikne krásne zelené pesto. Samotný parmezán pridaj ako posledný a premiešaj metličkou.
- Pesto z medvedieho cesnaku je na svete a pripravené na prvú ochutnávku.
- Z takého počtu ingrediencií bude konzistencia pesta pomerne hustá. Ak preferuješ redšie pesto, pridaj viac oleja a citrónovú šťavu.
Ak chceš uskladňovať pesto na dlhší čas, použi len medvedí cesnak, olej a soľ. Dochutiť si ho môžeš kedykoľvek pred použitím.
Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku
Budeš potrebovať: 250 g kvalitného masla, 120 g medvedieho cesnaku (cca 3 plné hrste)
Čas prípravy: 8 minút
Porcií: Veľa…
Postup prípravy:
- Maslo nechaj zmäknúť pri izbovej teplote. Do zmäknutého masla pridaj nasekaný medvedí cesnak, alebo ak preferuješ jemnejšiu chuť, maslo s cesnakom pomixuj v mixéri.
- Maslo s cesnakom si daj na potravinársku fóliu a vytvor z neho šúľok, ako by si pripravoval/a knedlík. Hotové maslo daj stuhnúť na pár hodín do chladničky.
Bylinkové maslo ti v chladničke vydrží aj dva týždne. Ak pripravuješ väčšie množstvo, tak ho po stuhnutí jednoducho nakrájaj na kolieska a daj zamraziť. Bylinkové maslo sa dá použiť do rôznych jedál, ako napr. k mäsu a omáčkam, či len na chlebík. Tak, či onak chutí famózne. Podľa toho, kde a ako maslo využiješ, sa dá ešte dochutiť napr. nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou, syrom i kôprom. Tu sa naozaj nedá nič pokaziť.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Budeš potrebovať: 200 g kyslej smotany, 250 g plnotučnej lučiny, 120 g medvedieho cesnaku, soľ, čierne mleté korenie a 1/2 citróna
Čas prípravy: 7 minút
Porcií: 6-8
Postup prípravy:
- Kyslá smotana a lučina by mali mať ideálne izbovú teplotu. Lučinu so smotanu poriadne premiešaj, aby sa spojili a postupne pridávaj najemno nasekaný medvedí cesnak. Podľa vlastnej chuti pridaj soľ a čierne mleté korenie. Ak máš rád/a kyslejšiu chuť, pridaj ešte šťavu z citróna.
- Nátierka z medvedieho cesnaku je nielen chutná, ale tiež veľmi zdravá. Pre ostrejšiu chuť pridaj aj najemno nastrúhaný cesnak a parmezán.
Môj tip
Zázraky z medvedieho cesnaku sa dajú vykúzliť veľmi rýchlo a pri správnej príprave ti medvedí cesnak vydrží veľmi dlho. Ak si chceš medvedí cesnak aj zamraziť, stačí ak ho umytý a riadne suchý dáš do mikrotenového sáčku, kde by ideálne nemal ostať žiaden vzduch a potom ho uložíš v mrazničke.
Pesto si daj napríklad do čistých fliaš, ktoré sa používajú na zaváranie. Pesto možno použiť pri príprave rôznych omáčok na cestoviny alebo len tak na chlebík. Takto uložené pesto podľa niektorých vydrží aj rok v chladničke bez otvárania. S tým žiaľ nemám skúsenosť, keďže u nás mizne rýchlosťou blesku.
Prajem ti dobrú chuť. 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov