Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Oblíž prst – sladučká sviatočná pochúťka aj pre náročnejších

od | mar 18, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Oblíž prst – sladučký dezert s vtipným názvom. No čosi na tom názve veru bude. Je to skvelá mňamka – hotové nebíčko v papuľke.

Oblíž prst sa mi akosi automaticky spája s detstvom. Maminka nám piekla každý víkend chutné – domáce. Tejto tradícii som ostala aj ja verná. Prikláňam sa k názoru, že poctivé domáce koláčiky – upečené s láskou sa ničomu nevyrovnajú.

Tento víkend som dala na chute detstva. Nech sa páči – prikladám receptík. Verím, že poteší mlsné jazýčky aj u teba doma.

Na oblíž prst budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 170 g cukor kryštál
  • 170 g hladkej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • štipku soli

Na pudingový krém:

  • 500 ml mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 celé maslo (250 g)

Na snehový krém:

  • 5 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru

Na ozdobu:

  • 50 g horkej čokolády
oblíž prst
Oblíž prst je hotové nebíčko v papuľke

Postup prípravy:

  • Najskôr sa pusti do prípravy cesta. Oddeľ si žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridaj cukor. Vyšľahaj ich metličkou a prilej po lyžiciach vodu. Opäť premiešaj.
  • Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. K žĺtkovej pene pridaj múku, kakao a prášok do pečiva. Postupne zapracuj aj tuhý bielkový sneh. Nakoniec pridaj štipku soli a celé to premiešaj elektrickým šľahačom pri nižších otáčkach.
  • Stredne veľký hlboký plech (ja som piekla na plechu rozmerov 30 X 40 cm) vymaž rastlinným olejom a popráš trochou hladkej múky. Cesto vylej na plech a daj piecť.
  • Peč pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
  • Teraz si priprav krém. Do hrnca si nalej cca polovicu mlieka a daj pomaly ohrievať. Do druhej polovice mlieka pridaj 5 žĺtkov, múku, cukor a vanilkový cukor. Metličkou to poriadne vyšľahaj a následne prilej k ohrievanému mlieku. Var na miernom plameni do zhustnutia. Takto uvarený pudingový krém nechaj vychladnúť.
  • Maslo dobre prešľahaj elektrickým šľahačom a vychladnutý puding pridávaj po lyžiciach. Dobre to celé prešľahaj. Krém vlož do chladničky, kým si pripravíš snehový krém.
  • Snehový krém si priprav nasledovne. 5 bielkov vyšľahaj spolu s cukrom nad parou. Šľahaj do poriadneho zhustnutia aj 10 minút.
  • Na korpus natri najskôr vanilkový pudingový krém. Na neho natri snehový krém.
  • Na vrch nastrúhaj horkú čokoládu a oblíž prst je na svete.
  • Koláčik nechaj krátko stuhnúť a porež na ľubovoľne veľké kúsky.

Dobrú chuť!

Tip: Skvelé čerstvé vajíčka kúpiš priamo u valacha v jeho kamennej predajni.

Pre milovníkov vanilkových dezertov pripravila naša Klaudia vanilkovú roládu.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!