Veľkonočná hrudka – obľúbený domáci syr z vajec a mlieka je dokonalá veľkonočná lahôdka. Existuje sladká aj slaná verzia. Čo kraj, to iný mrav a recept.
Rada spomínam na časy, keď nám veľkonočnú hrudku robievali moje babičky. Každoročne sme na Veľkú noc mali doma 2 a veru sa vždy všetko zjedlo. Ostala som verná hrozienkovej verzii, i keď moje decká tie hrozienka zakaždým vyďobkajú. No pre mňa to takto musí byť. Hrozienka jej dodávajú skvelú chuť aj vôňu.
Recept je jednoduchý a naučila ma ho moja babka. Pár krát som ho robievala spolu s ňou ešte ako dieťa. Ide o starú tradičnú receptúru priamo zo Zemplína.
Na veľkonočnú hrudku budeš potrebovať:
- 10 vajec
- štipku soli
- 1 l kravského mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 4 – 5 PL kryštálového cukru
- sušené hrozienka – množstvo podľa chuti (ja dávam menšiu hrsť)
Vyzbroj sa ešte:
- väčším hrncom
- drevenou vareškou – menšou
- drevenou vareškou – väčšou
- drôtenou metličkou
- naberačkou
- vedrom
- cedníkom
- čistou bavlnenou utierkou alebo gázou
- štipkou trpezlivosti
- pevnou rukou (trošku si zacvičíš pri miešaní)
Postup prípravy veľkonočnej hrudky:
- Mlieko vylej do hrnca a nechaj ho na sporáku pomaly ohrievať.
- Medzitým si v hlbšej miske vymiešaj vajcia drôtenou metličkou. Pridaj k nim cukor, vanilkový cukor a trošku soli. Vyšľahaj metličkou. V hrnčeku zalej hrozienka vodou.
- Keď je mlieko horúce, prilej pripravenú vajíčkovú zmes do mlieka. K tomu precedené hrozienka a miešaj, miešaj, miešaj.
- Chvíľku to potrvá, no od sporáka veru neodchádzaj. Inak by ti hrudka ľahko prihorela, čo by sa podpísalo na jej chuti.
- Vajíčka sa začnú čoskoro zrážať a oddeľovať od tekutej zložky. Vyzerá to ako plávajúca praženica. Vtedy treba veľkonočnú hrudku scediť.
- Cedník vlož do umývadla, do neho rozprestri čistú utierku a pomaly vlej uvarenú hrudku. Naberačkou poriadne pozatláčaj, aby čo najviac prebytočnej tekutiny vytieklo. Utierku na pevno zviaž (ako batôžtek) a pripevni hrudku o rúčku väčšej varechy. Cedník daj preč a takto pripravenú priviazanú hrudku prelož nad vedro. Konce varechy budú na vedre, hrudka bude v utierke visieť a prebytočná šťava kvapkať do vedra. Odnes hrudku aj s vedrom do chladnej miestnosti a nechaj cca hodinku odkvapkávať. Môžeš ju v utierke pripevniť aj k vodovodnej batérii a nechať odkvapkávať do vane alebo umývadla. Vlastnej vynaliezavosti sa medze nekladú.
- Keď už veľkonočná hrudka nekvapká, rozbaľ ju z utierky a prelož do misky. Odlož na chladné miesto. Takto pripravená vydrží v chlade cca 3 dni.
Dobrú chuť!
PS: Vždy čerstvé vajíčka nájdeš v kamennej predajni U valacha.
PPS: A ak máš chuť na vynikajúcu marlenku, nechaj sa inšpirovať mojím receptom.
Obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov