Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zemiakové placky s cuketou. Skvelé ako príloha aj samostatné jedlo!

od | júl 11, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Zemiakové placky sú ideálne na obed. Či už ako príloha k mäsku, ale aj ako samostatný chod dokážu dostatočne zasýtiť. Ak do cesta pridáš cuketu, placky budú jemnejšie a zaručene chutnejšie. 

zemiakové placky

Mladá cuketa je skvelá na prípravu placiek

 

Na placky budeš potrebovať:

  • 2 väčšie zemiaky (dokopy cca 300g)
  • 1 cuketu (300-400g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc hladkej múky (3 lyžice môžeš nahradiť aj zemiakovou múkou)
  • 1 lyžičku nesoldíka
  • pol lyžičky soli
  • nasekanú petržlenovú vňať (aspoň 1 lyžicu)
  • pol lyžičky nového mletého korenia
  • pol lyžičky majoránky
  • olej na vysmážanie (množstvo podľa potreby)

Množstvo korenia si pokojne prispôsob vlastným chutiam. Niekto má rád zemiakové placky pikantnejšie, prípadne viac cesnakové. Mne osobne chutí práve takýto pomer dochucovadiel.

zemiakové placky

Zemiakové placky sa bez zemiakov veru nezaobídu

 

Zemiakové placky – postup prípravy:

  1. Očisti zemiaky aj cuketu. Mladá cuketa je najideálnejšia. Ak je malá, tak pokojne použi dve. Teraz prichádza pre mňa najnepríjemnejšia časť – natrieť zemiaky a cuketu na jemnom strúhadle. Väčšinou sa to nezaobišlo bez menších záderov (aj keď mám mnohoročnú prax s varením?). Preto som placky robievala len občas. Teraz si veci uľahčujem ako viem a poctivo využívam výdobytky techniky aj v kuchyni. S elektrickým strúhadlom je to pif-paf a prstíky celé.
  2. K natretým zemiakom a cukete pridaj prelisovaný cesnak, vajce, a múku. Postupne soľ, nesoldík, korenia a čerstvú nasekanú petržlenovú vňať. Cesto je hotové. Má však tendenciu rednúť, tak múku ešte neodkladaj a v prípade potreby použi.
  3. Ďalšou fázou je samotné vysmážanie. Panvicu natri slnečnicovým olejom. Malou vareškou daj cesto na panvicu a jemne rozotri do strán. Ja pečiem naraz 2 placky vedľa seba na panvici. Niekto ich robieva vo veľkosti palaciniek. S olejom opatrne. Neutápaj v ňom placky, inak budú príliš mastné. Úplne postačí pred každou novou plackou potrieť nanovo panvicu. Samozrejme, ak máš rád placky mastnejšie, tak množstvo oleja prispôsob chuti.
  4. Zemiakové placky opeč z oboch strán do zlatista.
  5. Skvelou prílohou je čerstvá zelenina (paradajky, uhorky), alebo kečup.

Dobrú chuť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: cesnak // muka // zemiaky

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!