Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Banánová torta s vaječným koňakom – lahôdka na nevšedné príležitosti

od | jan 23, 2019 | Nezaradené, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Banánová torta doplnená o vaječný koňak si získa každý mlsný jazýček. Posedenie s priateľmi, malá rodinná oslava či letná grilovačka na terase? Čo tak osladiť príjemné chvíle v kruhu svojich blízkych?
Príležitosť sa ľahko nájde. Tortička naplnená lahodnou plnkou, spestrená banánmi je to pravé orechové.

Na banánovú tortu budeš potrebovať:

Na piškótové cesto:

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 6 lyžíc kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 1 balenie prášku do pečiva

Na plnku:

  • 400 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 125 g masla
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 50 ml vaječného koňaku

Niečo navyše:

  • 3 banány
  • 1 šľahačková smotana + 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 lyžičku granka alebo nastrúhanej čokolády

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav piškótový korpus. Ja som ho upiekla zo šiestich vajec. Zachovávam pomer – koľko vajec, toľko lyžíc cukru a rovnaký počet lyžíc múky. Najskôr si oddeľ bielka od žĺtkov. K žĺtkom pridaj prášok do pečiva a vidličkou dobre premiešaj. Vo väčšej miske vyšľahaj bielka so štipkou soli do hustej peny. Pridaj cukor a opäť prešľahaj elektrickým šľahačom. K snehu primiešaj žĺtka a po lyžiciach múku. Tentoraz šľahaj opatrne pri nízkych otáčkach.
piškótový korpus
Upečený piškótový korpus
  • Tortovú formu vylož papierom na pečenie. Nalej do nej cesto a dôkladne rozotri do strán. Piškótový korpus peč pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Korpus je vyšší, pečie sa preto o čosi dlhšie, aby sa dobre prepiekol. Po upečení ho nechaj pri izbovej teplote vychladnúť.
  • Kým sa korpus pečie, uvar vanilkový puding. Asi polovicu množstva mlieka daj na sporák ohrievať. Do druhej časti primiešaj cukor a vanilkový puding. Dobre premiešaj, aby v pudingu neostali hrudky. Prilej zmes k ostatnému mlieku a uvar hustý puding. Ešte horúci posyp vanilkovým cukrom. Nevytvorí sa tak na pudingu hrubá šupka. Puding nechaj vychladnúť.
likérová plnka
Lahodná likérová plnka
  • Mäkké maslo vyšľahaj elektrickým šľahačom. Po troške k nemu pridávaj vychladený puding. Poriadne premiešaj. Vznikne hustý krém. K nemu prilej vaječný koňak a opäť dohladka premiešaj.
  • Vychladnutý korpus zbav papiera na pečenie. Natri ho tenkou vrstvou pripravenej plnky. Na to naukladaj na kolieska nakrájané banány. Na vrch rovnomerne rozotri zvyšok plnky. Šľahačku vyšľahaj spolu s vanilkovým cukrom. Rozotri ju na vrch torty. Ozdob grankom, alebo nastrúhanou čokoládou.
  • Tortu odlož na hodinku na chladnejšie miesto.
  • Banánová torta je určená skôr na rýchlu konzumáciu. Jej chuť si zaiste podmaní nadšencov sladkých dobrôt a minie sa veľkou rýchosťou. S uskladnením si preto netreba robiť starosti.
banánová torta
Hotová banánová torta

Dobrú chuť!

TIP: Ak dávaš prednosť kombinácii banánov a čokoládovej plnky, určite vyskúšaj recept na skvelú čoko-tortu.

Zdroj obrázkov: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!