Banánová torta doplnená o vaječný koňak si získa každý mlsný jazýček. Posedenie s priateľmi, malá rodinná oslava či letná grilovačka na terase? Čo tak osladiť príjemné chvíle v kruhu svojich blízkych?
Príležitosť sa ľahko nájde. Tortička naplnená lahodnou plnkou, spestrená banánmi je to pravé orechové.
Na banánovú tortu budeš potrebovať:
Na piškótové cesto:
- 6 vajec
- 6 lyžíc hladkej múky
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- štipku soli
- 1 balenie prášku do pečiva
Na plnku:
- 400 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 125 g masla
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 50 ml vaječného koňaku
Niečo navyše:
- 3 banány
- 1 šľahačková smotana + 1 balenie vanilkového cukru
- 1 lyžičku granka alebo nastrúhanej čokolády
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav piškótový korpus. Ja som ho upiekla zo šiestich vajec. Zachovávam pomer – koľko vajec, toľko lyžíc cukru a rovnaký počet lyžíc múky. Najskôr si oddeľ bielka od žĺtkov. K žĺtkom pridaj prášok do pečiva a vidličkou dobre premiešaj. Vo väčšej miske vyšľahaj bielka so štipkou soli do hustej peny. Pridaj cukor a opäť prešľahaj elektrickým šľahačom. K snehu primiešaj žĺtka a po lyžiciach múku. Tentoraz šľahaj opatrne pri nízkych otáčkach.
- Tortovú formu vylož papierom na pečenie. Nalej do nej cesto a dôkladne rozotri do strán. Piškótový korpus peč pri teplote 190 stupňov približne 15 minút. Korpus je vyšší, pečie sa preto o čosi dlhšie, aby sa dobre prepiekol. Po upečení ho nechaj pri izbovej teplote vychladnúť.
- Kým sa korpus pečie, uvar vanilkový puding. Asi polovicu množstva mlieka daj na sporák ohrievať. Do druhej časti primiešaj cukor a vanilkový puding. Dobre premiešaj, aby v pudingu neostali hrudky. Prilej zmes k ostatnému mlieku a uvar hustý puding. Ešte horúci posyp vanilkovým cukrom. Nevytvorí sa tak na pudingu hrubá šupka. Puding nechaj vychladnúť.
- Mäkké maslo vyšľahaj elektrickým šľahačom. Po troške k nemu pridávaj vychladený puding. Poriadne premiešaj. Vznikne hustý krém. K nemu prilej vaječný koňak a opäť dohladka premiešaj.
- Vychladnutý korpus zbav papiera na pečenie. Natri ho tenkou vrstvou pripravenej plnky. Na to naukladaj na kolieska nakrájané banány. Na vrch rovnomerne rozotri zvyšok plnky. Šľahačku vyšľahaj spolu s vanilkovým cukrom. Rozotri ju na vrch torty. Ozdob grankom, alebo nastrúhanou čokoládou.
- Tortu odlož na hodinku na chladnejšie miesto.
- Banánová torta je určená skôr na rýchlu konzumáciu. Jej chuť si zaiste podmaní nadšencov sladkých dobrôt a minie sa veľkou rýchosťou. S uskladnením si preto netreba robiť starosti.
Dobrú chuť!
TIP: Ak dávaš prednosť kombinácii banánov a čokoládovej plnky, určite vyskúšaj recept na skvelú čoko-tortu.
Zdroj obrázkov: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov