Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zaváranie – univerzálne nálevy, ktoré dodajú tú správnu chuť

od | júl 30, 2020 | Chuťovky, Nezaradené, Recepty, Šaláty, Valach odporúča | 0 komentárov

Zaváranie – konzervovanie ovocia a zeleniny patrí neodmysliteľne k tradičným sezónnym činnostiam. Zásoby v komore vydržia pri správnom skladovaní dlho, vraj aj niekoľko rokov. Ak nemáš babičku, či maminu, ktorá tie zásoby s láskou nachystá, inšpiruj sa týmto článkom.

K zaváranému ovociu, či zelenine patrí nálev. Na ovocie sladký, s miernymi rafinovanými obmenami. Na zeleninu sa hodí kyslý, či sladko-kyslý.

Zaváranie – základné nálevy

Sladký nálev (cukrový roztok):

  • 1 l vody
  • kryštálový cukor podľa sladkosti zaváraného ovocia (od 350 g)
  • štipku kyseliny citrónovej

Príprava cukrového nálevu je jednoduchá. Všetky ingrediencie priveď do bodu varu a následne nechaj vychladnúť. Nie je nutné nálev variť, no v horúcej vode sa cukor rýchlo rozpustí. Ovocie zalievaj letným, prípadne vychladeným nálevom. Ozvláštniť jeho chuť môžeš pridaním klinčekov (postačí naozaj zopár), celej škorice, či plátku citróna. Samozrejme nie na všetko sa to hodí, závisí od vlastných chutí. Hruškový kompót si bez klinčekov neviem ani predstaviť. Rovnako sa hodia k jablkám, čučoriedkam aj brusniciam.

kompót

Ak máš ovocia pomenej alebo sa ti nechce variť klasický nálev, do pripraveného 0, 7 l pohára s ovocím daj 3-4 PL cukru a obsah zalej vodou.

Sladkokyslý nálev

  • 1 l vody
  • 100-200 g kryštálového cukru (podľa toho, či preferuješ sladšiu, či kyslejšiu chuť)
  • 600 ml octu (8 %)
  • 25 g soli
  • čierne celé korenie, nové celé korenie (nemusia byť, no dajú zelenine pikantnejšiu chuť)

Príprava opäť jednoduchá – všetko spolu priviesť do bodu varu, odstaviť a nechať vychladnúť. Následne vychladený nálev použiť na zeleninu. Sladkokyslý nálev sa hodí na uhorky, kapiu, karfiol, mrkvu, huby a rôzny mix čalamád.

nakladané uhorky

Kyslý nálev

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 600 ml octu (8 %)
  • čierne celé korenie, nové celé korenie (platí to, čo v predošlom prípade – nemusia byť)

Pripravíš ho opäť rovnakým spôsobom. Všetky ingrediencie zohrievaj do bodu varu a nechaj vychladnúť. Použitie je rovnaké ako pri sladkokyslom náleve.

zaváranie

Zaváranie vo vlastnej šťave

Okrem spomínaných nálevov existuje tiež alternatívne riešenie bez pridania cukru a vody – zaváranie len vo vlastnej šťave.

Čisté ovocie nalož do pohárov, dobre uzavri a sterilizuj. To je celé. No aj v tomto prípade platí, že zavárať možno len zdravé kusy. Túto metódu mám overenú zatiaľ iba pre čučoriedky. No celkom sa mi zapáčila a tento rok mám čučoriedky v 2 verziách – s nálevom, aj bez neho. Takýto kompót chutí menej sladko, no rovnako dobre.

Tip: Ako zavárať krok po kroku sa dočítaš v tomto článku.

obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: kompót // nálev // zaváranie

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!