Kurací vývar je akýmsi symbolom nedele. Samotná vôňa z vývaru ma vždy dostane. Kurací vývar je známy tiež ako liek pri prechladnutí… Liečba väčšinou začína v posteli, ale následne prichádza čas na kurací vývar, ktorý ma vždy postaví opäť na nohy.
Mnohí z nás kurací vývar privítajú hlavne vtedy, keď majú urputné bolesti hlavy a žalúdok na ruby po dlhej prebdenej noci v alkoholickom opojení… Vtedy je kurací vývar známy ako “vyprošťovák” a čuduj sa svetu, ono to naozaj pomáha 😀
Kurací vývar:
Porcií: 6
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Budeš potrebovať:
1/2 kuraťa
3 1/2 kusy mrkvy
2 kusy petržlenu
1/4 zeleru
1/4 kalerábu
1 cibuľu
1 paradajku
1/2 zelenej, alebo červenej papriky
2 kusy zelenej časti póru
2 strúčiky cesnaku
2 1/2 litra studenej vody
Podľa chuti: olej, alebo Ghee maslo, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, čerstvý ligurček, petržlenová vnať a 1 čl. čerstvého kôpru
Postup prípravy:
- Kura si najprv dôkladne umy. Polovičku kuraťa daj do väčšieho hrnca a zalej studenou vodou. Pridaj soľ podľa chuti a priveď do varu. Medzi tým, čo sa polievka varí si priprav zeleninu.
- Ja som všetku zeleninu najprv očistila, umyla a následne nakrájala. Nezabudni si 1/2 mrkvy nechať na neskôr. Veľkosť zeleniny si zvoľ podľa svojej predstavy. Ideálne by však mala byť všetká zelenina nakrájaná na podobnú veľkosť. Cibuľu nechaj v celku.
- Ak ti polievka začne vrieť stiahni si plameň na najslabší stupeň. Ak sa ti objaví pena, treba ju postupne odoberať do tej doby, kým úplne nezmizne.
- Pridaj všetku zeleninu a korenie. Var na slabom ohni minimálne 80 minút. Polievku nemiešaj. Ligurček a kôpor pridaj 10 minút pred dovarením polievky.
- Po 60 minútach si 1/2 mrkvy nastrúhaj na jemnom strúhadle. V panvičke si roztop buď Ghee maslo ( to som použila ja, lebo krásne vonia a dodá úžasnú chuť polievke ), alebo olej. Mrkvu pár sekúnd popraž. Pustí krásnu oranžovú farbu.
- Hotovú mrkvu aj s tukom prilej k polievke a po 10 minutách pridaj bylinky podľa svojej chuti.
- Ešte 10 minút var na slabom ohni a môžeš podávať.
Môj tip:
Na vývar môžeš použiť kuracie mäso, bravčové i hovädzie kosti podľa svojej chuti. Príprava a postup sú rovnaké až na čas varenia. Pri bravčovom a hovädzom vývare treba polievku variť dlhšie.
Ak chceš naozaj kvalitný a zdravý vývar, nepridávaj žiadne umelé dochucovadlá, ako sú bujóny, či iné polievkové korenia. Výraznú chuť kuracieho vývaru dosiahneš tým, že budeš polievku dlho a pomaly variť. Kvalitná zelenina tiež výrazne prispeje k silnej chuti vývaru. Všetko čo potrebuješ, sú kvalitné ingrediencie a strpenie :), určite žiadne chémie!
Ghee maslo, ktoré dodá úžasnú chuť polievke, nájdeš u nás v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Pozri aj úžastný recept na moju paradajkovú polievku z pečených paradajok.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov