Dnes si pripravíme mäsové guľky s batátmi. Batát je tiež známy ako sladký zemiak, kvôli jeho výraznej sladkej chuti. Vrelo batát odporúčam vyskúšať. Je to naozaj veľmi zdravá zelenina, ktorá by nemala za žiadnu cenu na tvojom stole chýbať.
Mäsové guľky s batátmi:
Porcií: 3
Čas prípravy: 45 minút
Budeš potrebovať:
300 g mleté mäso ( ja som mala divinu, ale ty môžeš použiť mäso podľa vlastnej voľby)
3 veľké batáty
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 vajíčko
soľ, mleté čierne korenie, oregano,olej a sladká paprika podľa potreby.
Postup prípravy:
Ak máš doma mlynček, alebo mixér, môžeš si najprv pripraviť mleté mäso. Hotové mleté mäso si okoreň a pridaj na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak a vajíčko. Všetko spolu premiešaj a začni tvoriť guľky. Z uvedeného množstva surovín mi vyšlo sedem mäsových guličiek. Guľky nechaj odpočívať a medzi tým si priprav batáty.
Predhrej si rúru na 180 stupňov. Batáty očisti, umy a nakrájaj do tvaru hranoliek, alebo podľa svojej voľby. Na plech rozprestri papier na pečenie, poukladaj si na neho batáty, ktoré bohato okoreň soľou, čiernym korením, oreganom a sladkou paprikou.
Pridaj 2 čl repkového oleja a spolu s batátmi premiešaj. Daj zapiecť do trúby na 20-25 minút. Počas pečenia ich aspoň 2-krát obráť .
V panvici si rozohrej olej a z každej strany mäsové guľky upeč do zlatista. Prikry a nechaj mäsové guľky dusiť 20 minút. Mäso síce pustí šťavu, ale treba dávať pozor, aby sa ti nepripálilo.
Môj tip:
Hotové jedlo servíruj s obľúbenou zeleninou a bielym jogurtom. Ak máš rad cesnak, pred pečením môžeš 3 strúčiky postrúhať na batáty.
Vieš, že 100 g batátu obsahuje len okolo 85 kalórií? Sú preto vhodným doplnkom stravy pri chudnutí.
Batáty patria vďaka vysokému obsahu betakaroténu medzi najvýživnejšiu zeleninu. Môžeš z nich tiež pripraviť kašu. Postupuj rovnako ako pri klasickej zemiakovej kaši. Uvar očistené batáty vo vode a roztlač pučidlom na kašu. Pridáj mlieko, alebo sladkú smotanu, maslo a na záver okoreň podľa vlastnej chuti.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov