Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Perník ako od babičky. Získa si ťa svojou božskou chuťou.

od | júl 23, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Perník je skvelý koláčik z nadýchaného voňavého cesta. Vďaka správnym ingredienciám dokonale prevonia celú domácnosť. Nebudeš sa veru vedieť dočkať výsledku. Je skvelým dezertom ku kávičke. Výhodou receptu je, že za málo námahy upečieš plný plech fantastických koláčikov.

 

Na perník budeš potrebovať:

Na cesto:

škorica

Bez voňavej škorice by nebol perník perníkom

Na potretie:

  • ríbezľový alebo slivkový lekvár
  • 100 g čokolády
  • 20 g masla

 

Postup prípravy:

  1. Príprava perníka je tak jednoduchá, že ju hravo zvládne každý. Prvý krát som ho piekla vo veku okolo 12 rokov. Vo väčšej miske vymiešaj celé vajcia s cukrom. Pridaj vanilkový cukor, soľ a postupne všetky sypké ingrediencie (múku, sódu, korenie do medovníka, škoricu, kakao). Teraz pridaj olej a mlieko. Nakoniec ríbezľový lekvár. Ten môžeš nahradiť aj iným, no mne sa osvedčil práve ríbezľový pre jeho mierne pikantnú a kyslejšiu chuť. Všetko dobre vymiešaj – najlepšie elektrickým šľahačom. Pridaj nasekané vlašské orechy a tentoraz len zľahka premiešaj varechou. Cesto máš hotové.
  2. Plech poriadne vytri slnečnicovým olejom a vylej na neho cesto. Pekne rozotri do strán. Upeč pri teplote 180 stupňov cca 25-30 minút. Keď sú kraje pekne odpečené, koláčik je hotový. Vyber ho z rúry a ešte teplý potri lekvárom. Nechaj vychladnúť a potri, alebo len pofrkaj čokoládovou polevou. Tú pripravíš tak, že vo vodnom kúpeli rozpustíš čokoládu spolu s maslom.
  3. Nechaj koláčik dobre stuhnúť a potom ho porež na ľubovoľne veľké obdĺžniky, kocky, alebo dokonca trojuholníčky.

Dobrú chuť!

TIP: Ak máš naponáhlo, alebo sa ti len jednoducho nechce, tak namiesto lekváru a čokolády perník popráš práškovým cukrom. Alebo ho nechaj bez povrchového zdobenia. Aj takto chutí perfektne.

Ak máš rád/rada rafinovanejšie chute, vyskúšaj tiež skvelú sacherovu tortu. 

Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!