Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Smažené pirôžky

od | jan 8, 2019 | Recepty | 0 komentárov

Smažené pirôžky sú pre mňa nostalgickou spomienkou na staré dobré časy. Ako dieťa si pamätám, ako mi pirôžky mama kupovala po ceste domov zo školy. Dali sa kúpiť skoro v každých potravinách, jediná nevýhoda bola, že boli strašne mastné :P. Moje domáce pirôžky sú však delikatesa, ktorá nikdy neomrzí. Rozvoňajú ti celý dom a k tomu ti z nich nepotečú “litre” oleja. 😛

Smažené pirôžky:

Porcií: 30

Čas prípravy: 1 hodina 50 minút

Budeš potrebovať:

Cesto:

550 g polohrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)

200 ml mlieka

100 ml vlažnej vody

170 g varených zemiakov v šupke

45 g droždie

1 vajíčko

2 Pl. oleja

2 Pl. kryštálového cukru

štipku soli

Maková plnka:

200 g mletého maku

200 g slivkového lekváru

1 Kl. citrónovej kôry

2 Pl. rumu

100 ml mlieka

Podľa chuti: kryštálový cukor ( ja som pridala 80 g )

Orechová plnka:

210 g vlašských mletých orechov

130 ml mlieka

1 Kl. citrónovej kôry

2 Pl. rumu

2 Pl. medu

1 sáčok vanilkového cukru

Podľa chuti: kryštálový cukor ( ja som pridala 110 g )

Postup prípravy:

  • Najlepšie je začať prípravou zemiakov. Zemiaky si uvar v šupke do mäkka a nechaj vychladnúť.
  • Do veľkej misky si preosej múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej vlažným mliekom. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.
  • Po 15 minútach pridaj do cesta 1 vajíčko, olej, na jemno nestrúhané zemiaky a postupne prilievaj vlažnú vodu. Zemiaky nesmú byť horúce.
  • Cesto na pirôžky poriadne premiešaj vareškou a potom rukami. S cestom netreba dlho pracovať. Vypracuj bochník, ak treba, podsyp si ho múkou.
  • Hotové cesto popráš trochou múky, prikry utierkou a odlož na teplé miesto. Nechaj kysnúť 45 minút. 
Postup prípravy na pirôžky

Postup prípravy na pirôžky

Medzitým čo čakáš na cesto, priprav si plnky do pirôžkov.

Maková plnka:

  • Do menšieho hrnca si daj mak s mliekom. Pridaj slivkový lekvár a var na slabom ohni 2-3 minúty. Podľa sladkosti lekváru pridaj množstvo cukru. Ja som použila domáci slivkový lekvár. Makovú plnku dochuť citrónovou kôrourumom. Musím sa priznať, že som nakoniec nemala dosť plnky, keďže som neustále ochutnávala, či je plnka dosť dobrá. 😀 Potom som musela na rýchlo pripraviť ešte jednu orechovú plnku.

Orechová plnka:

Orechovú plnku pripravujem rovnako, ako makovú. Do hrnca daj mleté orechy, mlieko a cukor. Povar 2-3 minúty. Nakoniec pridaj citrónovú kôru, med a rum. Takisto môžeš pridať hrozienka a marhuľový lekvár. Takto pripravenú orechovú plnku používam aj do štrúdle. Plnky pred plnením nechaj vychladnúť.

Finále:

  • Vykysnutý bochník na smažené pirôžky si teraz rozvaľkaj na hrúbku 1 cm  a vykrajuj do tvaru obdĺžnika. Mne vyšlo zhruba 30 kusov, ale záleží aj na tom, aké veľké pirôžky chceš mať. Nezabudni však, že pri smažení sa pirôžky ešte zväčšia. Na každý obdĺžnik daj 1 pl. plnky ( alebo, viac podľa chuti a veľkosti). Ja som ešte každý kúsok potrela slivkovým lekvárom. Pirôžky zaviň, boky prstami pevne stlač a vytvor valčeky. Polovicu som plnila makovou plnkou a tú druhú orechovou plnkou.
  • Pred tým, ako sa dostaneš ku poslednému pirôžku,rozpáľ si na panvici olej.
  • Keď sa ti olej na panvici rozohreje, plameň musí byť slabý, aby sa ti pirôžky nespálili.
  • Pirôžky smaž 4-5 minút a stále pretáčaj, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení ukladaj pirôžky na utierky, alebo servítky, aby všetok prebytočný olej pekne vsiakol.

Môj tip:

Smažené pirôžky podávaj s teplým kakaom, alebo mliekom. Mäkučké vydržia aj 3 dni. Ku pirôžkom sa hodí aj úžasná fazuľová polievočka.

 Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // kysnuté // med // muka // pečenie // sladké // vegetariánske // zemiaky

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!