Propolis tvorí základnú súčasť mojej domácej lekárničky. Preto som sa rozhodol, že ti predstavím domáci recept na výrobu propolisovej tinktúry.
Propolis má okrem iného protizápalové a bolesti znižujúce účinky, ničí baktérie, bacily a vírusy.
Čo budeš potrebovať:
1 – 2 dcl liehu
filtračný papierik
tmavá fľaštička na uskladnenie
TIP: Propolis suchý v 20 gramovom balení zoženieš aj v našej ponuke včelích produktov.
Ako postupovať pri výrobe propolisovej tinktúry
Do minimálne 60% liehu (niektoré zdroje uvádzajú až 80% lieh) pridaj jednu tretinu až jednu pätinu
celkového objemu liehu podľa možností čo najviac rozmrveného suchého propolisu.
TIP: Propolis môžeme dostatočne namrviť takým spôsobom, že ho pár hodín pred použitím zmrazíme. Krehký sa potom ľahšie roztlčie na drobnejší prášok.
Lúhovanie propolisovej tinktúry:
Nechaj lúhovať minimálne 10 – 14 dní. Počas tejto doby roztok niekoľko krát do dňa pretrep
pre dôkladné rozpustenie propolisu. Po tomto čase sa na dne koncentrátu usadia nerozpustné časti.
Roztok opatrne prefiltruj (aby si odstránil nečistoty) do tmavej fľaštičky a umiestni
na tmavom mieste.
Pozor na alergickú reakciu z propolisu!!!
Niektorí ľudia sú na propolis alergickí, preto ti odporúčam pred použitím jednoduchý test organizmu.
Vnútornú časť lakťa alebo zápästia si potri propolisovou tinktúrou alebo masťou.
Opakuj 2 dni. Väčšinou sa však reakcia prejaví do pár minút.
Ak počas tejto doby koža nesčervená alebo nebadáš žiadne iné kožné reakcie môžeš propolis používať.
Hotovú propolisovú tinktúru si môžeš objednať aj u nás na ValachShope. Vyjde ťa to lacnejšie ako kupovať lieh a propolis samostatne 🙂
Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk
Som pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.
0 komentárov