Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tiramisu – luxusnú taliansku pochúťku si ľahko pripravíš aj doma

od | máj 9, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tiramisu – populárny talianský dezert si môžeš ľahko pripraviť aj doma. Stačí zopár ingrediencií a luxusnú pochúťku vykúzliš za okamih.

Čo je tiramisu?

Tiramisu je dezert pozostávajúci z vrstiev piškót, alebo “Pan di Spagna” – čo je piškótový korpus. Neodmysliteľnou súčasťou je studené espresso a krém z mascarpone, vaječného žĺtka a snehu. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom.

Aký je pôvod populárneho dezertu?

Okolo pôvodu tiramisu je mnoho špekulácií. Jedno je však isté. Svoje korene má lahodná pochúťka v Taliansku. Každá oblasť si recept mierne prispôsobila. Nedopátraš sa teda originálnej pôvodnej receptúry.
V najstarších receptoch o tiramisu je spomínané talianske mesto Treviso. Sladká pochúťka je údajne objavom reštaurácií, nie pravého domáceho kulinárstva. Malo by ísť o prepracovaný recept menej známeho dezertu Zabaglione. Dezert sa stal okamžite známym. Bol kopírovaný mnohými, najprv treviskými, no postupne všetkými talianskymi reštauráciami.

Tiramisu znamená “vytiahni ma, zdvihni ma”.

tiramisu
Tiramisu – skvelá talianska pochúťka

Hlavnou prísadou tiramisu je mascarpone. Jedna z najdôležitejších a nezameniteľných zložiek. Mascarpone má pôvod v Lombardskom regióne severného Talianska. Odtiaľ pochádza jeho názov odvodený od mascherpa. čo je miestne pomenovanie druhu syra Ricotta. Mascarpone je však viac ako syr. Je to koncentrát mliečneho krému s viac ako 75% obsahom tuku. Vyrába sa z nízkotučnej smotany, z kravského mlieka. Tieto kravy údajne držia špeciálnu bylinkovo-kvetinovú diétu, čo sa odráža v chuti mascarpone.

Ako robím tiramisu ja???

Mascarpone je základ a veru ho zbožňujem. Nie je to síce trvanlivá ingrediencia, no tiramisu je tak skvelé, že sa raz-dva minie a nestihne sa pokaziť. Vajíčka nedávam, keďže surové vajcia v receptoch mi akosi prekážajú. K mascarpone pridávam smotanu – kyslú aj šľahačkovú, čím mi vznikne nadýchaný krém vyváženej chuti. Ani presladený, ani kyslý. Je to pomerne kalorická pochúťka, no za občasné zhrešenie veru stojí.

tiramisu
Silná káva je neodmysliteľnou súčasťou dezertu

Budeš potrebovať:

  • 500 g mascarpone
  • 1 kyslá smotana
  • 2 šľahačkové smotany + 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 – 4 PL trstinového cukru (podľa individuálnej chuti)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 4 PL mandľového likéru
  • 400 g dlhých piškót (4 balíčky)
  • 2 šálky silnej instantnej kávy alebo espressa
  • kakao na posypanie
tiramisu
Kakao – dodá dezertu ten správny šmrnc

Ako na to?

  • V prvom rade si uvar cca 2 šálky silnejšej instantnej kávy, alebo espressa. Nechaj vychladnúť.
  • Priprav si krém. Vyšľahaj šľahačkové smotany spolu s vanilkovým cukrom. Pridaj k nim kyslú smotanu a mascarpone. Vymiešaj, oslaď trstinovým cukrom a opäť premiešaj elektrickým šľahačom. Ak sa ti zdá krém málo sladký, doslaď ho podľa seba. Pár kvapiek citrónovej šťavy dodá krému ešte výraznejšiu chuť.
  • Do vychladenej kávy pridaj mandľový likér. Piškóty rozdeľ na 2 časti. prvú časť piškót začni postupne namáčať z oboch strán. Poukladaj ich za sebou v dvoch radoch na menší plech. Namáčaj len zľahka, aby sa nerozpadli. Natri na ne približne polovicu krému. Na krém opäť vrstvu namáčaných piškót. Na vrch rozotri zvyšný krém. Celé posyp kakaom cez sitko.
  • Tiramisu odlož na chladné miesto aspoň na 2 hodiny.
  • Vrch môžeš pred podávaním ozdobiť malými lístočkami mäty a ovocím.

Dobrú chuť!

Tip 1: Tiramisu si môžeš pripraviť aj priamo do menších pohárikov, alebo dezertných pohárov. V takom prípade ti postačí aj polovičné množstvo uvedených ingrediencií.

Tip 2: Vyskúšaj tiež iný recept na tiramisu s domácimi piškótami.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: káva // mascarpone // piškóty // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!