Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kurkuma – korenie života

od | okt 28, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Kurkuma – známa aj ako indický šafrán. Korenie výrazne žltej, miestami až oranžovej farby pochádza z Indie. Používa sa tisícky rokov pre svoje blahodárne účinky aj chuť.

Kurkuma je jedným zo základných pilierov tradičnej ajurvédy. Označuje sa ako haldi, haridra. Je jej pripisovaná sila Božskej matky a takmer zázračné účinky.

V Indii tvorí kurkuma, inak pomenovaná aj turmeric, súčasť každodenného jedálnička. Údajne aj vďaka nej ľudia v krajine nebojujú s takým množstvom civilizačných ochorení. Kurkume sa pripisujú účinky podobné antibiotikám. Nie je iba korením, je zároveň liekom.

Už v 13. storočí Marco Polo vo svojich zápiskoch z cesty do Číny uviedol, že: “Existuje rastlina, ktorá má všetky vlastnosti pravého šafránu, rovnako ako farbu, ale naozajstný šafran to nie je. Podlieha veľkej úcte a je súčasťou všetkých ich pokrmov.” Jednoznačne písal o kurkume.

kurkuma a zázvor
Kurkuma je blízka zázvoru

Kurkuma – čo to vlastne je?

Kurkuma sa melie zo sušeného mletého podzemku kurkumovníka dlhého (Curcuma longa). Na prvý pohľad pripomína koreň zázvora. A nie je to náhoda. So zázvorom sú totiž príbuzné. Má intenzívnu oranžovo – žltú farbu a zaujímavú, akoby orientálnu vôňu. Kto už prišiel s kurkumou do kontaktu, môže potvrdiť jej silne farbiaci účinok. V potravinárstve ho nájdeš ako pridanú látku, alebo farbivo pod kódom E 100.

Kľúčovou zložkou je kurkumín – polyfenol, dodávajúci koreniu typickú farbu. Kurkumín pôsobí ako silný antioxidant. Kurkuma zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu a pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. To je obzvlášť dobré pre imunitný systém a funkcie mozgu. Pôsobí proti vírusom, baktériám, mutagénom, aj karcinogénom.

kurkuma
Kurkuma je prírodným farbivom v potravinárstve

Aké má kurkuma účinky?

Kurkuma má mnoho benefitov.

  • Celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Potláča vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej príhody a hlbokej žilovej trombózy tou najprirodzenejšou cestou.
  • Čistí krv a stimuluje krvotvorbu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu LDL a lipidov.
  • antikoagulačné účinky. Podávanie kurkumy sa neodporúča kombinovať s inou antikoagulačnou liečbou.
  • Napomáha zabrániť poškodzovaniu ciev, tzv. mikroangiopatii, pri cukrovke.
  • Priaznivo pôsobí pri astme, zahlienení a zápaloch dutín.
  • Podporuje hojenie rán a popálenín.
  • Chráni bunky mozgu pred degeneráciou a vznikom Alzheimerovej choroby. Dokáže zvrátiť niektoré biochemické zmeny spojené so starnutím mozgu a eliminovať výskyt ťažkých kovov v tele.
  • Napomáha pri kvasinkových infekciách.
  • Kurkuma zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Celkovo pôsobí pozitívne na tráviaci systém. Podporuje tvorbu žlče, pôsobí proti zápalom žalúdka a tenkého čreva. Znižuje tvorbu žalúdočných vredov.
  • Považuje sa za veľmi účinné hepatoprotektívum – ochrancu pečene.
  • Prináša úľavu od artritických a reumatických bolestí kĺbov a uvoľňuje svalové napätie.
  • Kurkumín je dokonca považovaný za prírodný prostriedok proti rakovine.
kurkuma
Korenie, ktoré sa oplatí doma mať

Všetko s rozumom a mierou …

Aj tu platí, že všetkého priveľa škodí. Kurkuma je liekom v primeranom množstve!

Ak to veľmi preženieš, môžeš si privodiť nepríjemnosti v podobe podráždeného žalúdka. Kurkuma stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Čo niekomu pomôže, inému môže byť na škodu.

Pozor treba dávať v prípade, že užívaš lieky na riedenie krvi. V takom prípade konzumuj kurkumu len v malých množstvách. Konzumácia kurkumy v tehotenstve je tiež diskutabilná. Väčšie množstvo môže vyvolať kontrakcie.

čierne korenie
Čierne korenie zvyšuje účinky kurkumy

Dobrá rada na záver …

Ak sa rozhodneš zaradiť kurkumu do jedálnička, rozhodne ju používaj spolu s čiernym korením. Prečo? Lebo ich kombináciou dosiahneš lepší účinok. Látky v čiernom korení zvyšujú biologickú dostupnosť prospešných látok kurkumy.

Kurkuma je bežnou súčasťou zmesi kari korenia, ktoré sa použilo napríklad vo vynikajúcom recepte Čína z bravčového karé, ale je súčasťou aj iných indických korenín. Dodáva kari výraznú žltkastú farbu.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: kurkuma // kurkumín // turmeric

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!