Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Materina dúška – voňavú bylinku si rýchlo zamiluješ

od | jún 17, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Materina dúška je úžasná bylinka. Krásne vonia, úžasne chutí a je hotovým pokladom prírody. Po stáročia je cenená pre svoje liečivé účinky.

Materina dúška bola známa už v starom Egypte. Používala sa pri balzamovaní múmií. V stredoveku si ju ľudia kládli pod vankúš. Verili, že zaženie nočné mory a privodí pokojný spánok.

Jej pôvodným domovom sú suché a slnečné miesta celej Európy, severnej Afriky, severnej a západnej Ázie. V súčasnosti je rozšírená po celom svete.

Čo v sebe dúška ukrýva?

Materina dúška kvitne od mája do septembra. Chutí výrazne korenisto. Zbierajú sa listy, stonky aj kvety. Najdôležitejšou zložkou bylinky sú silice – tymol a karvakrol. Likvidujú baktérie, vírusy aj parazity. Trieslovinya flavonoidy majú pozitívny vplyv na tráviaci systém.

Z dúšky sa pripravuje čaj a sirup. Svoje využitie nájde aj ako korenina v kuchyni.

materina dúška

Materina dúška – zoznám sa s jej skvelými účinkami

  • Azda najznámejšie sú priaznivé účinky pri zápaloch dýchacích ciest. Zložky materinej dúšky dezinfikujú sliznicu dýchacích ciest. Podporujú vylučovanie hlienu a uvoľňujú svalstvo priedušiek.
  • Bylinka zlepšuje trávenie a znižuje pocit nafúknutia. Stimuluje vylučovanie žalúdočnej šťavy a tráviacich enzýmov. Zvyšuje tak chuť do jedla a podporuje trávenie. Likviduje črevné parazity a kvasinky.
  • Protizápalové účinky sa využívajú aj zvonka. Dúška je vhodná na ošetrenie zápalov kože, dezinfekciu rán, preležanín a vredov. Napomáha ošetrovať aknóznu pokožku.
  • Materina dúška odstraňuje zápach z úst.
  • Uvoľňuje kŕče – prináša úľavu pri menštruačných bolestiach.
duska

Priprav si chutný domáci dúškový sirup

  • 4 hrste čerstvej materinej dúšky (stonka s lístočkami + kvet)
  • 1 l prevarenej vody
  • 1 kg cukru (v lepšom prípade trstinového)
  • 1-2 ČL citrodeka
  • 1 balíček kyseliny sorbovej (nemusí byť)

Bylinky zalej vlažnou prevarenou vodou. Nechaj ich lúhovať celú noc. Ďalší deň preceď. Pridaj cukor, citrodeko a kyselinu sorbovú. Na sporáku zmes miešaj a ohrievaj až do bodu varu. Sirup povar cca 10 minút. Nechaj mierne vychladnúť. Nalej do čistých sklenených fliaš a dobre uzavri. Skladuj na tmavom chladnom mieste.

Môj tip: vyskúšaj tiež lahodný domáci bazový sirup. Recept nájdeš TU.

Obrázky. pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: duška // materina dúška

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!