Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pestrec mariánsky – nenahraditeľný pomocník pri regenerácii pečene

od | máj 31, 2018 | Bylinky | 0 komentárov

Pestrec mariánsky je jeden z najlepších prírodných liekov na regeneráciu a posilnenie pečene. V ľudovom liečiteľstve zastáva už celé stáročia výsadné postavenie. Vďaka svojmu nevšednému vzhľadu ho mnohí pestujú ako okrasnú bylinu.

 

Pestrec – bodliak s výnimočnými vlastnosťamipestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je ľudovo známy ako strieborný bodliak, či Kristova koruna. Podľa legendy, na bylinu kvaplo mlieko Panny Márie, unikajúcej pred Herodesom. Čo údajne zanechalo biele bodky a pruhy na listoch. Ľudia dlho verili, že pestrec má zázračnú moc. Na krku preto nosili vrecúško, v ktorom bol pestrec mariánsky. Svojho nositeľa bylina chránila pred uštipnutím hadom.

Purpurové, alebo bledofialové kvety obsahujú množstvo drobných, hnedých semien s bielym chocholcom. Kvety sú chránené pichliačmi. Vo voľnej prírode si môžeš pestrec ľahko pomýliť s inými bodliakmi.

 

Pečeň – životne dôležitý filter!

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov tela. V pečeni neustále prebieha množstvo životne dôležitých procesov. Zdravá pečeň je filter, ktorý z prichádzajúcej krvi odčerpáva škodlivé a jedovaté látky. Je akousi “čističkou krvi”. Prebieha v nej metabolizmus vstrebaných cukrov, tukov a bielkovín. Pripravuje ich na ďalšie použitie v organizme.

V pečeni sa tvorí žlč – potrebná na vstrebávanie tukov a niektorých vitamínov. Pomocou žlče sa prebytočné látky vylučujú. Pečeň je skladiskom energie a dôležitých látok. Tie podľa potreby uvoľňuje do krvného obehu.

Pozor pečeň nebolí! Pečeň však dáva signály v podobe zlého trávenia, nadúvania, ťažkosťou. Objaviť sa môže nepravidelné vylučovanie, kožné ochorenia, či ženské ťažkosti. Signálom môžu byť dokonca poruchy spánku, únava a stres.

 

pestrec mariaánsky

Tajomstvo účinku rastliny

Výnimočnosť rastliny spočíva v unikátnych silymarínoch. Silymaríny predstavujú skupinu bioflavonoidov – silibín, silydianin a silikristín.  Tieto antioxidanty viažu voľné radikály a chránia bunky pred poškodením.

Silymaríny sa naviažu na receptory na membránach pečeňových buniek.  Zabraňujú tak vniknutiu toxických látok priamo do tkaniva. Podieľajú sa tiež na obnove poškodených buniek a posilňujú imunitný systém. Napomáhajú spracovávaniu hormónov a vďačia tiež za lepší odtok žlče.

Najvyššia koncentrácia silymarínov je v šupkách semien. Menšie množstvá nájdeš v listoch a koreni. Silymarín sa tvorí v pestreci priebežne, najmä v druhej polovici septembra až začiatkom októbra. Plody (semená) obsahujú aminokyseliny s obsahom síry, bielkoviny, vitamín E, horčiny a nenasýtené mastné kyseliny.

 

Pestrec je najväčším prírodným zdrojom silymarínov.

 

pestrec mariánsky

Aké sú účinky pestreca mariánskeho?

  • Chráni pečeň pred škodlivými účinkami nadmerného užívania farmaceutických liekov.
  • https://www.valachshop.sk/eshop/bylinne-tinktury/produkt/pestrec-mariansky-tinktura-50ml/Znižuje cholesterol a zlepšuje trávenie.
  • Zbavuje pečeň chemických prímesí a toxických látok z potravín.
  • Chráni žily a cievy.
  • Pôsobí priaznivo pri nízkom krvnom tlaku.
  • Odstraňuje následky chemoterapie.

 

Pestrec mariánsky a jeho spôsoby využitia

pestrec mariánsky

V minulosti sa v liečbe využívali najmä listy a koreň. Dnes sú to hlavne nadzemné časti rastliny. Pre vysoký obsah liečivých látok sú najčastejšie vyhľadávané semená. 

Najvyšší obsah účinných látok získaš nadrvením pestrecových semien. Následne priamo skonzumuješ. Pripraviť si môžeš čaj, prípadne posypať šalát, alebo pridať do smoothies. Mysli tiež na to, že nadrvené semená rýchlo oxidujú! Nerob si preto dopredu zásoby.

Zo semien pestreca sa pripravuje tiež tinktúra a olej.

POZOR! Užívanie pestreca v tehotenstve a u ľudí s vysokým krvným tlakom je kontraindikované.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk

Ďalšie zaujímavosti na: pestrec

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!