Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Fašiangové šišky, ktoré ostanú mäkké aj na druhý deň

od | máj 28, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty, Tradície | 0 komentárov

Fantastické fašiangové šišky, ktoré ostanú mäkké aj na druhý deň ( ak ostanú 😀 ), si veľmi ľahko a pomerne rýchlo môžeš pripraviť z pohodlia tvojej kuchyne. Náplne do šišiek si zvol podľa vlastnej chuti. Úplne však stačí posypať práškovým cukrom a môžeš už len vychutnávať s kávičkou, alebo mliekom.

 

Fašiangové šišky:

Porcií: 35 kusov

Čas prípravy: 1 hodina 45 minút

 

Budeš potrebovať:

700 g polohrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)

450 ml mlieka

40 g cukru

1 celé droždie

1 vajíčko

30 ml oleja

štipka soli

olej na vyprážanie

práškový cukor na posypanie

 

Postup prípravy:

Do veľkej misky si daj preosiatu múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej polovicou vlažného mlieka. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.

Teraz pridaj pol čajovej lyžičky soli. Pozor, aby sa soľ nedostala ku kvásku (cesto by ti nevykyslo). Pridaj vajíčko, cukor, olej a vypracuj si cesto. Postupne pridávaj aj zbytok mlieka.

Cesto musíš hniesť aspoň 10 minút. Najlepšie je začať varechou a nakoniec vypracovať cesto rukami. Ak sa ti bude zdať, že cesto je lepkavé, môžeš pridať tak 2 čajové lyžičky oleja, aby sa ti ľahšie pracovalo. Nakoniec hotové cesto podsypeš trochou múky, prikryješ utierkou a odložíš na teplé miesto. Nechaj kysnúť aspoň 1 hodinu. Po hodine máš už cesto krásne nadýchané.

Pripravené cesto na fašiangové šišky si teraz daj na pracovnú dosku. Rozdeľ cesto na dve časti. Jednu polovicu cesta odlož naspäť do misky. Cesto ešte trocha vypracuj rukami na doske. Vláčne cesto vyvaľkaj na 2 cm hrúbku a začni vykrajovať kolieska. Hotové kolieska prikry utierkou a nechaj ešte 10 minút odpočívať. Medzi tým si vyvaľkaj druhú časť cesta a opäť vykrajuj kolieska. V hlbšej panvici rozohrej olej a fašiangové šišky peč z každej strany do zlatista. Pokiaľ sa ti pečie prvá várka šišiek, nezabudni druhú časť nechať prikrytú pod utierkou.

 

Príprava fašiangových šišiek

Príprava fašiangových šišiek

 

Môj tip:

Ak chceš, aby sa všetci olizovali až ochutnajú tvoje fašiangové šišky, tak ich naplň karamelovým, alebo tvarohovo- vanilkovým pudingom a pár šišiek polej čokoládovou polevou. Karamelový puding si priprav podľa návodu na obale a na záver, až bude trocha vychladnutý, pridaj 50 g masla. Vanilkový puding si tak isto priprav podľa návodu, pridaj maslo, opäť aspoň 50 gramov a tvaroh (250g). Dosladíš podľa vlastnej chuti práškovým cukrom.  Na dozdobenie som použila ríbezľový džem. Môžeš použiť taký, ktorý chutí tebe.  Pred podávaním som šišky posypala práškovým cukrom.

Aby ti hotové šišky vydržali čo najdlhšie mäkké, nedávaj ich do chladničky. Musia byť prikryté pod utierkou až do tej doby, kým ich nezačneš plniť, alebo podávať.

Prajem ti dobrú chuť.

Ďalšie zaujímavosti na: Fašiangy // kysnuté // maslo // muka // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!