Halušky – tradičná vychýrená delikatesa. Ich príprava je pre niekoho hračka, pre iného výzva na popasovanie. Spýtaj sa na recept mamky, babky či šikovnej susedky. Každá ochotne prezradí zoznam ingrediencíí, no presný pomer už nevie. Prečo? Lebo majú kopec praxe a robievajú haluštičky od oka.
Babička ti navyše možno x krát ochotne predvedie názornú ukážku. Vo vlastnej kuchyni však bojuje každý sám za seba. A veruže prax robí odborníka odborníkom. Tak poďme na to!
Každé halušky treba variť v osolenej vode. Vodu si daj na sporák variť včas – ešte pred prípravou haluškového cesta.
Tradičné zemiakové halušky
Zemiakové halušky sú v slovenských domácnostiach najbežnejšie. Skvele chutia s bryndzou, tvarohom, alebo kyslou kapustou. Zoškvarená slaninka im dodá výnimočnú a nezameniteľnú chuť.
Na cesto budeš potrebovať:
- 750 g zemiakov
- 200 – 250 g hladkej múky (podľa potreby)
- 1 lyžička soli
Postup prípravy:
Do väščieho hrnca daj variť vodu s troškou soli. Odváž si potrebné množstvo zemiakov a ošúp ich. Následne zemiaky dobre umy a najemno nastrúhaj. Pozor pri tom na prsty! Prebytočnú šťavu zo zemiakov odstráň. Pridaj soľ a postupne po troške múku. Cesto poriadne vareškou premiešaj.
Množstvo múky závisí aj od druhu zemiakov. Tie vodnatejšie vsajú viacej múky. Cesto nemá byť príliš riedke, inak by sa vo vode rozpadlo. Rovnako nesmie byť príliš tuhé, inak by boli halušky tvrdé. Navyše s tuhým cestom sa zle pracuje. Je dobré si správnu konzistenciu cesta najskôr vyskúšať. Ako? Veľmi jednoducho! Lyžičkou hoď malú haluštičku do vriacej vody. Ak sa rozpadne – pridaj do cesta ešte múku. Ak pekne drží tvar a vypláva na povrch – cesto je v poriadku.
Po skúške správnosti hustoty cesta nasleduje sádzanie. Naše babičky a možno aj mamky sádzali halušky ručne za pomoci lopárika a lyžice, prípadne noža. Mnohí z nás si to uľahčujú špeciálnym cedníkom na sádzanie halušiek – haluškovačom.
Po nasádzení cesta halušky povar, kým vyplávajú na povrch. Nechaj ich ešte pár minút variť a následne preceď. Nepremývaj, ešte teplé dochuť obľúbenými ingredienciami.
Nokerle – skvelá príloha k mäsku na šťave
Nokerle – tradičná múčna príloha k mäsu na šťave, perkeltu, či paprikášu.
Na cesto budeš potrebovať:
- 1 vajíčko
- pol lyžičky soli
- 200 – 250 ml vody
- 500 g polohrubej múky
- 2 PL masla
Postup prípravy:
Do hrnca daj prevariť vodu s troškou soli. Do misky nasyp múku, pridaj vajce a soľ. Postupne prilievaj vodu, no nie všetku naraz! Cesto vymiešaj vareškou. Konzistenciou má byť podobné cestu na zemiakové halušky. Ak sa ti zdá husté – prilejte trošku vody, ak riedke – pridaj trocha múky.
Rovnako ako zemiakové halušky, aj nokerle sa sádzajú do vriacej vody. Až vyplávajú na povrch, chvíľu ich povar a preceď. Ešte k teplým pridaj maslo a dobre premiešajte. Maslo sa roztopí a nokerle pekne premastí.
Krupicové halušky do polievky
Veľmi jednoduché a rýchle krupicové halušky sú skvelou prílohou v zeleninovej, alebo paradajkovej polievke. Aj bravčovému vývaru dodajú príjemnú chuť.
Na cesto budeš potrebovať:
- 1 vajíčko
- 3 PL detskej krupice
- 1 PL masla
- štipku soli
- štipku sódy bikarbóny – ak chceš, aby halušky poriadne narástli (nemusí však byť)
Postup prípravy:
V miske si vymiešaj vajíčko, krupicu a štipku soli. Pridaj 1 lyžicu zmäknutého masla a štipku sódy bikarbóny. Poriadne cesto premiešajte vidličkou, alebo metličkou. Halušky môžeš sádzať priamo do polievky. Ak však chceš, aby polievka ostala číra (najmä ak ide o vývar), tak sádzaj halušky do osolenej vriacej vody. Nechaj chvíľku povariť a haluštičky sú hotové.
Pečienkové halušky
Chutia fantasticky najmä v hovädzej polievke.
Na halušky budeš potrebovať:
- 300g kuracej pečene
- 3 vajíčka
- 150 g detskej krupice
- 130 g strúhanky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL bravčovej masti
- majoránka (podľa chuti)
- štipku mletého čierneho korenia
- štipku nesoldíka
- petržlenovú vňať
Postup prípravy:
Pečeň dobre umy a pomeľ spolu s cesnakom. Pridaj vajíčka, bravčovú masť a postupne krupicu aj strúhanku. Dochuť čiernym korením, nesoldíkom, majoránkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Poriadne zmes premiešaj. Sádzaj priamo do hovädzieho vývaru, alebo do vriacej osolenej vody. Chvíľu povar a preceď (ak boli varené vo vode).
Kukuričné haluštičky
Na haluštičky budeš potrebovať:
- 150 g kukuričnej múky
- 1 vajíčko
- štipku soli
- štipku nesoldíka
- čerstvú nasekanú pažítku
Postup prípravy:
V miske zmiešaj kukuričnú múku s vajíčkom. Pridaj soľ, nesoldík a nasekanú pažítku. Ak sa ti zdá cesto prituhé, pridaj po troške vodu. Dobre premiešaj. Opäť sádzaj do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich krátko povar a preceď. Kukuričné halušky sa hodia napríklad ako príloha k demikátu.
Dobrú chuť!
Zdroj obrázkov: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov