Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hokaido – z nenáročnej tekvičky pripravíš božskú krémovú polievku

od | okt 31, 2019 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Hokaido – tekvica pochádzajúca z krajiny vychádzajúceho slnka – Japonska. Tekvicové obdobie je už tradične spájané s jeseňou. Hokaido je pritom oku lahodiaca a chutná tekvica s množstvom cenných látok.

Hokaido – odkiaľ sa vzala?

Tekvicu Hokaido pestovali pôvodní obyvatelia Ďalekého východu na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. Dokonale sa aklimatizovala aj na tunajšie prostredie. Vypestovať si ju teda môžeš aj vo vlastnej záhradke.

Neveľká tekvička tvaru cibule, má v čase zrelosti výraznú oranžovú farbu. Spracovať ju môžeš spolu s dôkladne umytou šupkou. Vnútro treba vydlabkať, no jadierka sa dajú použiť (nasucho opiecť a jesť).

S rastúcim záujmom o zdravie a zdravší životný štýl rastie aj popularita tejto tekvice. Hokaido môžeš spracovať na prívarok, omáčku, či chutnú krémovú polievku.

hokaido

Prečo je hokaido tak ospevovaná?

Tekvica má jemnú maslovú chuť. Obsahuje množstvo vitamínov – A, B, C, E a K. Nájdeš v nej aj kyselinu listovú (čo uvítajú najmä tehotné žienky), pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny. Hokaido je bohaté na železo, vlákninu, horčík, sodík, zinok a mnoho iných cenných látok. Pre zdravie je jednoznačne prínosom.

Hokaido – jednoduchá krémová polievka

Budeš potrebovať:

  • 1 tekvicu hokaido
  • 1 zemiak
  • 1 mešiu cibuľu
  • 1 polievková lyžica masla (môžeš nahradiť olivovým olejom)
  • štipka mletého muškátového orecha
  • podľa chuti soľ a čierne mleté korenie
  • 1 malý strúčik cesnaku (netreba veľa, aby chuť tekvice ostala zachovaná)
  • 1 lyžička nesoldíku
  • 1 šľahačková smotana
  • tekvicové semiačka, petržlenová vňať
  • vodu podľa potreby
polievka

Postup prípravy :

  • Hokaido dôkladne umy v teplej vode. Rozrež na polovicu a vnútro vydlabkaj. Semienka si nechaj. Môžeš ich nasucho opiecť a ozdobiť nimi polievku. Tekvicu narež na malé kocky. Aj mrkvu a zemiak narež na kocky.
  • Cibuľku a cesnak nasekaj nadrobno a osmahni na masle. Pridaj nakrájanú tekvicu, mrkvu aj zemiak. Premiešaj a zalej vodou (cca 2 litre).
  • Pridaj soľ, nesoldík, korenie a muškátový oriešok. Nechaj polievku variť, až kým budú tekvica, mrkva a zemiaky mäkké (ja varím necelú hodinku). Podľa potreby dolievaj vodu.
  • Uvarenú polievku odstav zo sporáka a ponorným mixérom dôkladne rozmixuj. Prilej smotanu a premiešaj.
  • Hotovo! Krémová polievka je na svete. Ozdobiť ju môžeš opečenými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Chutnou prílohou sú nasucho opečené chlebíky, alebo bagetky. Každému podľa ľubovôle.

Dobrú chuť!

Obrázky: pixabay.com

TIP: Vyskúšaj tiež iné chutné polievky z nášho receptára. Inšpirácie nájdeš TU

Ďalšie zaujímavosti na: hokaido // hokkaido // tekvica // teplé jedlo

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!