Jablková torta je mojou srdcovkou. V záhradke dozrievajú prvé skoré jabĺčka a tohtoročná úroda nám veru dopriala. S potešením sa teda púšťam do prípravy sviežej tortičky môjho detstva. Milujem ju pre jej chuť aj spomienky, ktoré vo mne s každým sústom evokuje.
Pridaj sa a priprav jablkovú pochúťku pre seba aj blízkych. Prezradím ti, že tortička je nepečená, čo je zároveň jej veľkým benefitom. Najmä ak je horúco a nemáš chuť teplotu v kuchyni ešte viac zvyšovať vypekaním.
Na jablkovú tortu budeš potrebovať:
- 600 g jabĺk
- 150 g cukru
- 2 zlaté klasy
- 1 ČL škorice
- 250 ml vody
- 2-3 balenia okrúhlych detských piškót (môžeš nahradiť dlhými piškótami)
- 100 g čokolády na varenie + 1 PL masla
Postup prípravy:
- Najskôr si priprav jablkovú kašu. Odváž jabĺčka a dobre ich umy. Zbav šupky a na hrubšom strúhadle nastrúhaj. Nastrúhané jablká daj na sporák variť a občas premiešaj. Medzitým si vo vode rozmiešaj zlaté klasy. Pridaj cukor a škoricu a dobre premiešaj. Toto celé prilej k jablkám a miešaj, až kým kaša nebude hustá ako puding.
- Na dno tortovej formy (môžeš použiť aj väčší hrniec) naukladaj pekne vedľa seba piškóty. Teraz navrstvi jablkovú kašu (ešte teplú). Pekne ju rozotri do strán tak, aby zakryla piškóty. Postup opakuj, až kým sa neminie kaša.
- Keďže je torta ešte teplá, piškóty v nej pekne zmäknú. Jablkovú tortu odlož na chladné miesto. Nechaj ju aspoň 2 hodiny postáť. Tu platí – čím dlhšie torta odpočíva – tým lepšie sa s ňou potom manipuluje. Až je torta dobre stuhnutá, opatrne ju vyklop na veľký tanier, alebo podnos.
- Vo vodnom kúpeli rozpusť čokoládu spolu s maslom. Polevu rozotri na vrch jablkovej torty. Nechaj chvíľku na chladnom mieste a ide sa maškrtiť.
Jablková torta je ideálnym dezertom na teplé dni. Je primerane sladká, priam sladko – kyslá (v závislosti od druhu jabĺk). V detstve sme si na ňu dávali aj šľahačku, teraz uprednostňujem radšej verziu bez nej. No každému podľa gusta?.
Prajem dobrú chuť!
Tip: Kombinácia koláčov s ovocím je zárukou sviežej chuti. Vyskúšaj tiež skvelú ovocnú bublaninu – na leto ako stvorenú.
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks