Jablkový mriežkový koláč je veľmi chutný a jeho prípravu zvládne naozaj každý 🙂
Jablkový mriežkový koláč:
Porcií: 30
Čas prípravy: 1 hodina
Budeš potrebovať:
Cesto:
400 g hladkej múky
200 g masla
120 g kryštálového cukru
2 pl. mlieka
2 vajíčka
1/2 sáčku kypriaceho prášku do pečiva
Plnka:
1200 g jabĺk
1 sáčok škoricového cukru
25 g piškót
Podľa chuti cukor a mletá škorica
Postup prípravy:
- Najlepšie je začať jablkami, lebo cesto je pripravené raz dva. Ja strúham jablká ručne na klasickom strúhadle. Samozrejme sa dajú postrúhať aj v nejakom šikovnom elektrickom mixéri, ale mne sa zdá, že potom tie jablká nie sú dostatočne šťavnaté... Keď ich spracúvaš ručne výsledokstojí za to. Hotové jablká odlož na stranu a poďme sa pozrieť na prípravu cesta.
- Na pracovnej doske si preosej hladkú múku s práškom do pečiva. Pridaj rozmiešané vajíčka, cukor a 2 polievkové lyžičky mlieka. Premiešaj a pridaj na kocky nakrájané maslo. Maslo musí byť izbovej teploty, aby sa s ním dalo ľahšie pracovať. Všetky suroviny spolu poriadne premiešaj a vypracuj hladké cesto.
- Hotové cesto rozdeľ na dva diely.
- Dolný diel (1/3 cesta) vyvaľkaj a prenes pomocou valčeka na plech. Ja som si plech vymastila maslom a posypala múkou, ale dá sa použiť aj papier na pečenie.
- Keď máš cesto na plechu, najemno rozmixuj piškóty a posyp nimi cesto. Dajú sa použiť aj orechy, alebo strúhanka.
- Z jabĺk si vytlač prebytočnú šťavu a roztri ich po ceste rovnomerne. Jablká posyp cukrom podľa vlastnej chuti. Ja som dala 4 pl. cukru a veľa škorice 🙂
- Druhý diel 2/3 cesta si rozvaľkaj a povykrajuj na dlhé prúžky. Vykrojené prúžky ukladaj na jablká tak, aby si dosiahla mriežkový efekt.
- Jablkový mriežkový koláč peč na 180 stupňov 30-35 minút. Po upečení potri maslom.
Môj tip:
Jablkový mriežkový koláč sa dá upiecť aj s hrozienkami, alebo orechmi. Okrem jabĺk sa dajú použiť aj slivky, či iné ovocie podľa tvojej chuti. Tento koláčik je najlepší odležaný, ak teda vydrží do druhého dňa 🙂 Bude to neskutočná lahôdka.
Tip: Ak máš veľa čerstvých jabĺk a nevieš čo s nimi pozri si aj recept na prípravu jablkovej torty s piškótami.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov