Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablkový mriežkový koláč

od | aug 15, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Jablkový mriežkový koláč je veľmi chutný a jeho prípravu zvládne naozaj každý 🙂

 

Jablkový mriežkový koláč:

Porcií: 30

Čas prípravy:  1 hodina

 

Budeš potrebovať:

 

Cesto:

400 g hladkej múky

200 g masla

120 g kryštálového cukru

2 pl. mlieka

2 vajíčka

1/2 sáčku kypriaceho prášku do pečiva

 

Plnka:

1200 g jabĺk

1 sáčok škoricového cukru

25 g piškót

Podľa chuti cukor a mletá škorica

 

Postup prípravy:

  • Najlepšie je začať jablkami, lebo cesto je pripravené raz dva. Ja strúham jablká ručne na klasickom strúhadle. Samozrejme sa dajú postrúhať aj v nejakom šikovnom elektrickom mixéri, ale mne sa zdá, že potom tie jablká nie sú dostatočne šťavnaté... Keď ich spracúvaš ručne výsledokstojí za to. Hotové jablká odlož na stranu a poďme sa pozrieť na prípravu cesta.
  •  Na pracovnej doske si preosej hladkú múku s práškom do pečiva. Pridaj rozmiešané vajíčka, cukor a 2 polievkové lyžičky mlieka. Premiešaj a pridaj na kocky nakrájané maslo. Maslo musí byť izbovej teploty, aby sa s ním dalo ľahšie pracovať. Všetky suroviny spolu poriadne premiešaj a vypracuj hladké cesto.
  • Hotové cesto rozdeľ na dva diely.
  • Dolný diel (1/3 cesta) vyvaľkaj a prenes pomocou valčeka na plech. Ja som si plech vymastila maslom a posypala múkou, ale dá sa použiť aj papier na pečenie.
  • Keď máš cesto na plechu, najemno rozmixuj piškóty a posyp nimi cesto. Dajú sa použiť aj orechy, alebo strúhanka.
  • Z jabĺk si vytlač prebytočnú šťavu a roztri ich po ceste rovnomerne. Jablká posyp cukrom podľa vlastnej chuti. Ja som dala 4 pl. cukru a veľa škorice 🙂
  • Druhý diel 2/3 cesta si rozvaľkaj a povykrajuj na dlhé prúžky. Vykrojené prúžky ukladaj na jablká tak, aby si dosiahla mriežkový efekt.
  • Jablkový mriežkový koláč peč na 180 stupňov 30-35 minút. Po upečení potri maslom.

 

Môj tip:

Jablkový mriežkový koláč sa dá upiecť aj s hrozienkami, alebo orechmi. Okrem jabĺk sa dajú použiť aj slivky, či iné ovocie podľa tvojej chuti. Tento koláčik je najlepší odležaný, ak teda vydrží do druhého dňa 🙂 Bude to neskutočná lahôdka.

Tip: Ak máš veľa čerstvých jabĺk a nevieš čo s nimi pozri si aj recept na prípravu jablkovej torty s piškótami.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // mlieko // muka // orechy // pečenie // raňajky // sladké // vegetariánske

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!