Koláč s pôvodným názvom dvojfarebné kocky, či domino je pomerne známy. Po dlhšej dobe som si naň spomenula a neodolala som. Pre mňa jednoznačne mňamka. Evokuje vo mne spomienky na niekdajšie veľkolepé dedinské svadby, či väčšie rodinné udalosti.
Koláč je pomerne trvanlivý. Nepatrí medzi rýchlovky, kde zmixuješ všetko dokopy a dáš piecť. No jednoznačne stojí za to si ho z času na čas doma pripraviť.
Recept som zdedila, no pozmenila podľa seba. V pôvodnom bola uvedená hrubá múka, no viac sa mi osvedčilo použiť hladkú. Upečený korpus sa tak nedrobí a je jemnejší. Do cesta som navyše pridala štipku soli. Málokto soľ používa pri pečení, no má to svoje opodstatnenie. Chuť je iná. Výraznejšia a lepšia. Naozaj stačí málinko, no ten rozdiel je poznať. Tak sa pridaj ku mne a ide sa na to!
Na koláč budeš potrebovať:
Na cesto:
- 4 vajíčka
- 2 PL kakaa
- 200 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 200 g hladkej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 100 m vlažnej vody
- 100 ml rastlinného oleja
Na orechovú náplň:
- 200 g mletých vlašských orechov
- cca 5 ž 6 PL rumu
- 1 PL kryštálového cukru
Na poťah:
- 150 g sušeného mlieka
- 200 g práškového cukru
- 250 g cery
Na ozdobu:
- 100 g čokolády na varenie
- 1 PL cery
Postup prípravy:
- Najskôr vymiešaj žĺtky s cukrom. Postupne pridaj olej, vodu a kakao. Nakoniec múku s práškom do pečiva a vymiešaj.
- Bielky spolu so štipkou soli vyšľahaj na tuhý sneh. Zapracuj ich do cesta a cesto poriadne premiešaj.
- Natri ho na stredne veľký hlboký plech, vystlaný papierom na pečenie. Koláč upeč pri teplote 190 °C cca 20 – 25 minút.
- Medzitým ako sa koláč pečie, si pomeľ potrebné množstvo vlašských orechov. Pridaj k nim cukor a rum. Upečený koláč nechaj trošku vychladnúť. Odstráň papier na pečenie a natri na koláč orechovú plnku.
- Ďalším krokom je príprava poťahu. Sušené mlieko spolu s cukrom a cerou rukou dôkladne vymies. Je dobré, ak ceru vyberieš z chladničky o čosi skôr. Ľahšie sa ti s ňou bude pracovať. Poťah vyvaľkaj na papieri na pečenie. Valček si popráš sušeným mliekom, aby sa poťah nelepil a netrhal. Vyvaľkaj ho aspoň približne na veľkosť upečeného koláča. Poťah prenes aj s papierom a opatrne ho na koláč preklop. Teraz už môžeš papier zlúpnuť.
- Koláč pokrájaj na kocky, alebo aj obdĺžničky. Priprav si čokoládovú polevu (roztopením cery a čokolády v vodnom kúpeli). Každý kúsok priečne v poleve namoč. Prípadne ľubovoľne ozdob. Nechaj stuhnúť a môže sa maškrtiť.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež ďalší z radu tradičných, no nestarnúcich receptov – skvelá domáca Marlenka. Jej chuť si jednoducho zamiluješ.
Obrázky: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov