Roštenka z diviny:
Roštenka z diviny je síce trochu časovo náročná, ale stojí to zato.
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Porcií: 4
Budeš potrebovať:
1 kg diviny
2 cibule
5 strúčikov cesnaku
25 g sušených húb
Ešte budeš potrebovať: 2 čl. čierne mleté korenie, 3 čl. papriku sladkú mletú, 3 ks bobkové listy, 4 ks čierne korenie celé, 2 čl. ligurček, 1 čl. majoránky, 2-3 pl. kremžskej horčice, 2 pl. hladkej múky, petržlenovú vňať, olej a maslo.
Postup prípravy:
- Mäso si nakrájaj a naklep. Cibuľu nakrájaj na malé štvorčeky. Cesnak na drobno, ale môžeš ho pretlačiť.
- Vo väčšom hrnci si rozpáľ olej a maslo. Každý plátok diviny prudko opeč z každej strany. Ideálne 1-2 minútky. Mäso vyber a zatiaľ odlož.
- V tom istom hrnci si opeč cibuľu do zlatista. Potom pridaj na drobno nasekaný cesnak a orestuj ešte 2-3 minútky, ale daj pozor, aby sa ti cesnak nespálil.
- Moja obľúbená časť prípravy je korenenie, lebo práve to dodá úžasnú chuť tak lahodnému pokrmu pre bohov 🙂
- Cibuľkový základ posyp paprikou ale samozrejme nerestuj dlho, kedže paprika má tendenciu zhorknúť! Treba to sledovať a uistiť sa, že máš v hrnci dosť výpeku (ja rada pridávam maslo, alebo tiež Ghee maslo, ktoré dodá mäsu neodolateľnú chuť).
- Je čas vrátiť divinu naspäť do hrnca. K mäsu pridaj bobkové listy, mleté čierne korenie a celé čierne korenie. Podlej 500 ml vody a nechaj dusiť 1 hodinu.
- Divinu treba sledovať a samozrejme podlievať vodou.
- Po hodine je čas pridať huby. Hovorí sa, že je dobré sušené huby najskôr namočiť a až potom pridať do varenia. Ja ich pridávam do jedál aj bez toho a sú vždy výborné.
- Huby nechaj 10 minút variť v šťave. Po 10 tich minútach pridaj horčicu.
- A už tu konečne máme finále 🙂 Na panvici si roztop maslo s olejom, pridaj múku a mletú červenú papriku. Jednoducho klasická zápražka.
- Zápražku vlievaj opatrne k roštenke z diviny a pridaj zbytok korenín. Na slabom ohni nechaj 10 minút dovariť a máš hotovo.
- Môj tip: Roštenku z diviny podávaj s basmati ryžou, knedlíkom, alebo varenými zemiakmi. Pred podávaním ešte ozdob petržlenovou vňaťou a červenou cibuľkou. Na záver, aby som nezabudla úžasné víno, ktoré nesmie na tvojom stole chýbať. K tejto lahôdke sa výborne hodí také, vyrobené z liečivých plodov Arónie čiernoplodej a vína z čiernych ríbezlí. Áno mám na mysli PEREG-a 🙂
A nezabudni si po skvelom obede pripraviť aj chutný dezert tiramisu s domácimi piškótami.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
V celom recepte nie je ani zrnko soli…??