Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Linecké koláčiky – najchutnejšie krehké domáce pečivo

od | dec 9, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Linecké koláčiky – tradičné krehké pečivo dodá šmrnc a skvelú chuť sviatkom, oslavám a špeciálnym príležitostiam. Vieš v čom spočíva výnimočnosť tohto koláčila? Jednoznačne v jeho krehkosti, trvanlivosti a priam božskej chuti.

Linecké koláčiky sú skvelým krehkým domácim pečivom. Na sviatky robievam hneď 3 dávky. Jedna by nám veru nestačila! Ak sa rozhodneš koláčiky zlepovať s lekvárom, jednoznačne si priprav dvojitú dávku cesta.

 

Tradičné linecké cesto sa vyrába v pomere 1 diel cukru, 2 diely tuku a 3 diely múky. Toto tvorí základ. Zvyšok sú už pridané ingrediencie podľa individuálnej chuti.

 

Mne sa osvedčil práve tento recept a nedám na neho dopustiť. Príprava je prácnejšia, no tá chuť rozhodne za námahu a čas stojí.

 

linecké pečivo

Tradičné linecké pečivo nechýba na žiadne sviatky

Na linecké pečivo budeš potrebovať:

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g hery (prípadne masla)
  • 70 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 citrón
  • štipka soli
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • lekvár podľa chuti
  • práškový cukor na posypanie, prípadne čokoládová poleva

 

Postup prípravy:

  1. Do preosiatej múky pridaj heru a žĺtky. K nim cukor, vanilkový cukor a soľ. Citrón dobre umy a vytlač z neho šťavu. Pridaj ju k ostatným ingredienciám. Rukami spacuj vláčne cesto. Pekne ho pohlaď z každej strany. Cesto následne zabaľ do celofánu a vlož na pol hodinku do chladničky. Cesto si odpočinie a ingrediencie sa pekne prepoja.
  2. Pomúč si pracovnú dosku a vyvaľakaj cesto na hrúbku cca 3 mm. Formičkami vykroj rôzne tvary. Vykrojené koláčiky prenes opatrne na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Nastáva fáza pečenia. Peč v rúre vyhriatej na 180 stupňov 8 -12 minút. Pamätaj, čím je cesto tenšie, tým skôr sú koláčiky upečené. Odsleduj si to pri prvom plechu. Mali by mať peknú svetlú farbu, no keď ich prelomíš, vnútro by malo byť pekne prepečené.
  4. Linecké koláčiky nechaj vychladnúť a ozdob podľa ľubovôle. Mne najviac chutia zlepené lekvárom a posypané práškovým cukrom. Ak sa rozhodneš pre verziu s lekvárom, tak si ten lekvár najskôr zohrej na sporáku. Môžeš pridať aj pár kvapiek rumu. Následne koláčiky zlepuj. Budú tak lepšie držať. Na tento druh lineckého pečiva je skvelý ríbezľový, prípadne iný pikantnejší lekvár.

 

linecké

Z cesta vykroj ľubovoľné tvary

 

Dobrú chuť!

Môj TIP: Cesto si môžeš pripraviť aj deň vopred a nechať ho v chladničke pre ďalšie spracovanie.

Osobne si sviatky – najmä Vianoce neviem predstaviť bez lineckého pečiva a obľúbených domácich medovníčkov. A ako je to u teba?

Zdroj obrázkov: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: pečenie // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!