Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Čoko-torta: dokonalý dezert pre milovníkov tých najčokoládovejších maškŕt

od | dec 8, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Čoko-torta je úžasný dezert ku kávičke. Nadýchaná piškóta potretá tou najčokoládovejšou plnkou. Jedinečný šmrnc jej dodajú banány a čokoládová poleva. Mňam! Ťažko veru odolať.

 

Na tortu budeš potrebovať:

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 6 Pl hladkej múky
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka solitorta

Na čoko-krém:

  • 2žĺtka
  • 100 g čokolády na varenie
  • 1 dl mlieka
  • 100 g cukru
  • 2 PL kakaa
  • 150 g masla alebo Hery

Ingrediencie navyše:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 1 – 2 PL Cery
  • 2-3 banány

 

Postup prípravy celej čoko-torty:

  1. Najskôr si priprav piškótový korpus. Veru nie je nič jednoduchšie. Takýto korpus ma naučila piecť moja mamina. Pravidlom je koľko vajec – toľko lyžíc múky a cukru. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Pridaj štipku soli a cukor. Dobre vyšľahaj elektrickým šľahačom. Žĺtky zmiešaj s práškom do pečiva do nadýchanej peny – najlepšie drôtenou metličkou. Žĺtkovú penu pridaj k snehu z bielkov a len zľahka premiešaj. Nakoniec pridaj múku a opatrne premiešaj – najlepšie vareškou – aby cesto príliš nespľaslo.
  2. Tortovú formu vysteľ papierom na pečenie a vylej do nej cesto. Rozotri cesto do strán a môžeš ho dať piecť. Korpus peč pri teplote 190 stupňov cca 15-20 minút. Treba si to odsledovať, nakoľko každá rúra pečie inak. Možno sa ti to zdá pridlho, no korpus je vyšší a chce to čas, aby sa dobre prepiekol. Až budú boky pekne odpečené a povrch hnedo – ružový, korpus je hotový. Keď chceš mať istotu, špajdľou skús pichnúť do stredu. Ak ostane špajdĺa suchá, korpus je hotový. Nechaj ho vychladnúť.
  3. Kým ti piškótový korpus vychladne, priprav si plnku. Do menšieho kastrólika daj čokoládu – polámanú na menšie kúsky. K nej prilej mlieko a vaječné žĺtka. Bielka nie, tie by sa v kréme vyzrážali! Na miernom ohni nechaj zmes povariť za stáleho miešania. Vznikne ti lesklá, hnedá čokoládová hmota. Tú nechaj mierne vychladnúť. Ešte do teplej primiešaj cukor a kakao, a nechaj úplne vychladnúť. Zmäknutú heru, alebo maslo dobre vyšľahaj elektrickým šľahačom. Po troške pridávaj čokoládovú zmes. Vznikne ti jemná a nadýchaná čoko- plnka.
  4. Korpus zbav papiera na pečenie a natri tenkou vrstvou čokoládovej plnky. Na to poukladaj na kolieska nakrájané banány. Zvyšok plnky rozotri po povrchu.
  5. V malom kastróliku roztop čokoládu na varenie s cerou. Dávaj však pozor, aby ti čokoláda neprihorela. Môžeš tomu predísť, ak čokoládu rozpustíš vo vodnom kúpeli. Celú tortu potri, alebo pofrkaj čokoládovou polevou a nechaj dobre stuhnúť na chladnom mieste.
  6. Čoko – torta je hotová, môže sa maškrtiť.

Dobrú chuť!

Môj TIP: Ak hľadáš ešte o niečo čokoládovejší zážitok pre svoje chuťové bunky, tak možno Sacherova torta bude pre teba to pravé!

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!