Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pečené buchty

od | okt 19, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pečené buchty so slivkovým lekvárom, alebo tvarohovou plnkou. Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Každý z nás ich určite pozná. Môj recept je jednoduchý a zvládne ho pripraviť každý ľavou zadnou.

 

Pečené buchty:

Porcií: 36 kusov

Čas prípravy: 1 hodina 50 minút

 

Budeš potrebovať:

700 g polohrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)

400 ml mlieka

70 g cukru

1 celé droždie

1 vajíčko

30 ml oleja

štipka soli

kôra z jedného citróna

 

Plnka:

250 g hrudkového tvarohu

1 žĺtok

50 g práškového cukru

1 sáčok vanilkového cukru

40 g hrozienok 

1/2 dcl tatranského čaju- TATRATEA bitter, alebo obyčajného rumu 

Ešte budeš potrebovať: Lekvár podľa vlastnej chuti (ja som použila ríbezľový), olej, maslo a práškový cukor na posypanie.

 

Postup prípravy:

  • Do veľkej misky si daj preosiatu múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej polovicou vlažného mlieka. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.
  • Pridaj pol čajovej lyžičky soli. Pozor, aby sa soľ nedostala ku kvásku (cesto by ti nevykyslo). Pridaj vajíčko, cukor, olej, kôru z citróna a vypracuj si cesto. Postupne pridávaj aj zbytok mlieka. Ja najradšej pracujem rukami, lebo tak presne viem, či je cesto také, ako má byť (vláčne a nelepkavé).
  • Cesto treba hniesť aspoň 10 minút. Je to síce makačka, ale výsledok stojí zato. Druhá výhoda je samozrejme to, že nemusím chodiť do posilovne. 🙂 
  • Hotové cesto podsyp trochou múky, prikry utierkou a odlož na teplé miesto. Nechaj kysnúť aspoň 1 hodinu.

 

 

Pečené buchty - postup prípravy

Pečené buchty – postup prípravy

 

  • Medzi tým, čo čakáš na cesto, priprav si tvarohovú plnku. Hrozienka daj do misky a polej ich s tatranským čajom (TATRATEA bitter). Nechaj namočené aspoň 10 minút. Tvaroh, 1 žĺtok a cukor spolu premiešaj a nakoniec pridaj hrozienka. Taká kombinácia je u mňa jednoducho neodolateľná. Snaž sa odolať a tatranský čaj nevypiť :P, budeš ho potrebovať na konci, keď už budú pečené buchty hotové.
  • Vykysnuté cesto vyklop na pracovnú dosku. Podľa potreby si cesto podsypávaj múkou, aby sa ti nelepilo. 
  • Cesto na pečené buchty si vyvaľkaj na hrúbku 1 cm a nakrájaj na štvorce.
  • Priprav si veľký plech, ktorý treba vymastiť buď olejom, alebo maslom. Teraz každý štvorček cesta naplň tvarohovou plnkou a vytvor buchtičky. Ja som plnila polku cesta tvarohovou plnkou a druhú polku s lekvárom.
  • Pečené buchtičky naukladaj vedľa seba. Ked sa raz dostaneš k poslednej buchte, natri ich všetky olejom, prikry utierkou a nechaj ešte 15 minút vykysnúť. Nezabudni, že teraz je ten pravý čas predohriať rúru na 180 stupňov. 
  • Buchty peč na 180 stupňov- 30 minút. 
  • Po vytiahnutí z rúry si roztop 30 g masla. Tatranský čaj, ktorý ti ostal, prilej k maslu a zmesou potri pečené buchty.

 

Môj tip:

Pečené buchty sa väčšinou plnia slivkovým lekvárom, ale dá sa aj s tvarohovou plnkou, nutellou, alebo akýmkoľvek iným lekvárom, ktorý máš rád/a.  Pečené buchty podávaj s cmarom, alebo mliekom. 

Pozri si recept na domáci lekvár, ktorý potom môžeš použiť na plnené buchty.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // cmar // kysnuté // maslo // muka // pečenie // sladké // vegetariánske

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!