Pečené buchty so slivkovým lekvárom, alebo tvarohovou plnkou. Klasika, ktorá nikdy neomrzí. Každý z nás ich určite pozná. Môj recept je jednoduchý a zvládne ho pripraviť každý ľavou zadnou.
Pečené buchty:
Porcií: 36 kusov
Čas prípravy: 1 hodina 50 minút
Budeš potrebovať:
700 g polohrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)
400 ml mlieka
70 g cukru
1 celé droždie
1 vajíčko
30 ml oleja
štipka soli
kôra z jedného citróna
Plnka:
250 g hrudkového tvarohu
1 žĺtok
50 g práškového cukru
1 sáčok vanilkového cukru
40 g hrozienok
1/2 dcl tatranského čaju- TATRATEA bitter, alebo obyčajného rumu
Ešte budeš potrebovať: Lekvár podľa vlastnej chuti (ja som použila ríbezľový), olej, maslo a práškový cukor na posypanie.
Postup prípravy:
- Do veľkej misky si daj preosiatu múku. Sprav jamku v múke a nadrob droždie. Posyp troškou cukru a zalej polovicou vlažného mlieka. Mlieko si ohrej, ale nesmie byť moc teplé. Prikry utierkou a nechaj droždie pracovať 15 minút.
- Pridaj pol čajovej lyžičky soli. Pozor, aby sa soľ nedostala ku kvásku (cesto by ti nevykyslo). Pridaj vajíčko, cukor, olej, kôru z citróna a vypracuj si cesto. Postupne pridávaj aj zbytok mlieka. Ja najradšej pracujem rukami, lebo tak presne viem, či je cesto také, ako má byť (vláčne a nelepkavé).
- Cesto treba hniesť aspoň 10 minút. Je to síce makačka, ale výsledok stojí zato. Druhá výhoda je samozrejme to, že nemusím chodiť do posilovne. 🙂
- Hotové cesto podsyp trochou múky, prikry utierkou a odlož na teplé miesto. Nechaj kysnúť aspoň 1 hodinu.
- Medzi tým, čo čakáš na cesto, priprav si tvarohovú plnku. Hrozienka daj do misky a polej ich s tatranským čajom (TATRATEA bitter). Nechaj namočené aspoň 10 minút. Tvaroh, 1 žĺtok a cukor spolu premiešaj a nakoniec pridaj hrozienka. Taká kombinácia je u mňa jednoducho neodolateľná. Snaž sa odolať a tatranský čaj nevypiť :P, budeš ho potrebovať na konci, keď už budú pečené buchty hotové.
- Vykysnuté cesto vyklop na pracovnú dosku. Podľa potreby si cesto podsypávaj múkou, aby sa ti nelepilo.
- Cesto na pečené buchty si vyvaľkaj na hrúbku 1 cm a nakrájaj na štvorce.
- Priprav si veľký plech, ktorý treba vymastiť buď olejom, alebo maslom. Teraz každý štvorček cesta naplň tvarohovou plnkou a vytvor buchtičky. Ja som plnila polku cesta tvarohovou plnkou a druhú polku s lekvárom.
- Pečené buchtičky naukladaj vedľa seba. Ked sa raz dostaneš k poslednej buchte, natri ich všetky olejom, prikry utierkou a nechaj ešte 15 minút vykysnúť. Nezabudni, že teraz je ten pravý čas predohriať rúru na 180 stupňov.
- Buchty peč na 180 stupňov- 30 minút.
- Po vytiahnutí z rúry si roztop 30 g masla. Tatranský čaj, ktorý ti ostal, prilej k maslu a zmesou potri pečené buchty.
Môj tip:
Pečené buchty sa väčšinou plnia slivkovým lekvárom, ale dá sa aj s tvarohovou plnkou, nutellou, alebo akýmkoľvek iným lekvárom, ktorý máš rád/a. Pečené buchty podávaj s cmarom, alebo mliekom.
Pozri si recept na domáci lekvár, ktorý potom môžeš použiť na plnené buchty.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov