Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Staršie pečivo – čo s ním? 2 tipy ako dať pečivu druhú šancu.

od | júl 25, 2019 | Pečené / Nepečené | 0 komentárov

Staršie pečivo sa nakopí z času na čas v každej domácnosti. Vyhodiť, vysušiť, či inak spracovať? Aj tak sa dá. Na sladko, či na slano, výber je len na tebe.

Ak máš doma sliepky, či iné domáce zvieratká, tak je voľba asi jasná. No ak nie, tak asi nie raz stojíš pred dilemou čo so zvyškami pečiva. Recyklujeme odpad, šatstvo, čo takto skúsiť to aj s jedlom? Samozrejme len ak sa to dá. Vysušené rožky, či kúsky chleba sú vhodné na domácu strúhanku. To pozná hádam každý. Občas dobre padne aj tradičný chlebík vo vajíčku. Inokedy to chce zmenu… Nech sa páči inšpiruj sa.

staršie pečivo

Rýchla domáca žemľovka

Staršie pečivo – samozrejme nie týždňové, no cca dvoj-troj-dňové je skvelé na domácu žemľovku. Niekomu to môže chutiť viac ako pudinkáče. Pečivo – rožky, žemle, bagety, alebo aj vianočku – najskôr dôkladne skontroluj. Nesmie mať žiadne známky plesne.

Na žemľovku budeš potrebovať:

  • cca 5 – 6 rožkov (alebo aj bagetky, žemličky, vianočka)
  • 2 vajcia
  • cca 150 ml mlieka do rožkov
  • 500 ml mlieka na puding
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 2 PL kryštálového cukru (môžeš nahradiť trstinovým)
  • 4 jablká
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL roztopeného masla
  • 1PL masla na vymastenie formy
  • 1 ČL ceylónskej škorice
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  • Pečivo nakrájaj na menšie kúsočky. Pridaj vajíčka a 150 ml mlieka. Pečivo nasiakne do seba vajcia aj mlieko a mierne sa rozmočí.
  • Priprav si puding tradične podľa návodu na obale. Teda rozmiešaj pudingový prášok a cukor v 500 ml mlieka a uvar hustý puding.
  • Jablká umy a ošúp. Narež na tenké malé plátky. Posyp ich vanilkovým cukrom, škoricou a lyžicou roztopeného masla.
  • Zapekaciu misu vymaž maslom a rozotri na dno polovicu pripravenej rožkovej hmoty. Na to navrstvi pripravené jablká a na ne puding. Na vrch navrstvi zvyšok rožkovej hmoty.
  • Žemľovku vlož do vyhriatej rúry (na cca190° C) a nechaj piecť 15 – 20 minút.
  • Po upečení nechaj mierne vychladnúť a popráš práškovým cukrom.
staršie pečivo

Slaná verzia – zapečené šunkové rožky s vajíčkom

Ak uprednostňuješ slanú verziu večere, skús toto. Príprava zaberie pár minút a teplé jedlo je razom na svete. A v čom spočíva čaro takejto rýchlovky? Množstvo, ako aj chuť si ľahko prispôsobíš. Šunka, slaninka, cibuľka, či čokoľvek iné – ako kážu vlastné chuťové poháriky. A ako bonus – minimum riadu.

Budeš potrebovať:

  • cca 4 krajce chleba, alebo aspoň 6 rožkov
  • 2 – 3 vajíčka
  • plátky syra (gouda, tehla, alebo eidam) – množstvo plátkov podľa množstva pečiva – tak, aby na každom kúsku bol aj syr
  • rovnaké množstvo plátkov obľúbenej šunky
  • 1 menšia cibuľa (milovníci cesnaku môžu pridať aj nadrobno nasekaný cesnak)
  • maslo na natieranie pečiva
  • pažítka
  • nadrobno narezaná slaninka (nemusí byť)
  • štipka čierneho mletého korenia a mletej červenej papriky
staršie pečivo

Postup prípravy:

  • Narež si krajce chleba, prípadne rozrež rožky pozdĺžne na 2 polovice. Pečivo natri tenkou vrstvou masla. Zapekaciu misu, alebo menší plech vysteľ papierom na pečenie. Na dno poukladaj natreté pečivo. Na každý kúsok pečiva polož plátok šunky, plátok syra a malé kúsky slaninky.
  • Cibuľku, prípadne aj cesnak nakrájaj nadrobno a posyp po vrchu. Na každý kúsok vlej lyžicou trochu rozšľahaného vajíčka.
  • Vlož do rúry predhriatej na 190 °C a nechaj zapiecť na cca 15 minút.
  • Po vybratí z rúry nechaj mierne vychladnúť a dochuť čiernym mletým korením, mletou červenou paprikou a nasekanou pažítkou.

Dobrú chuť!

Obrázky: pixabay.com, súkroný archív

Ďalšie zaujímavosti na: pečenie // sladké // slané

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!