Staršie pečivo sa nakopí z času na čas v každej domácnosti. Vyhodiť, vysušiť, či inak spracovať? Aj tak sa dá. Na sladko, či na slano, výber je len na tebe.
Ak máš doma sliepky, či iné domáce zvieratká, tak je voľba asi jasná. No ak nie, tak asi nie raz stojíš pred dilemou čo so zvyškami pečiva. Recyklujeme odpad, šatstvo, čo takto skúsiť to aj s jedlom? Samozrejme len ak sa to dá. Vysušené rožky, či kúsky chleba sú vhodné na domácu strúhanku. To pozná hádam každý. Občas dobre padne aj tradičný chlebík vo vajíčku. Inokedy to chce zmenu… Nech sa páči inšpiruj sa.
Rýchla domáca žemľovka
Staršie pečivo – samozrejme nie týždňové, no cca dvoj-troj-dňové je skvelé na domácu žemľovku. Niekomu to môže chutiť viac ako pudinkáče. Pečivo – rožky, žemle, bagety, alebo aj vianočku – najskôr dôkladne skontroluj. Nesmie mať žiadne známky plesne.
Na žemľovku budeš potrebovať:
- cca 5 – 6 rožkov (alebo aj bagetky, žemličky, vianočka)
- 2 vajcia
- cca 150 ml mlieka do rožkov
- 500 ml mlieka na puding
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 2 PL kryštálového cukru (môžeš nahradiť trstinovým)
- 4 jablká
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 PL roztopeného masla
- 1PL masla na vymastenie formy
- 1 ČL ceylónskej škorice
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Pečivo nakrájaj na menšie kúsočky. Pridaj vajíčka a 150 ml mlieka. Pečivo nasiakne do seba vajcia aj mlieko a mierne sa rozmočí.
- Priprav si puding tradične podľa návodu na obale. Teda rozmiešaj pudingový prášok a cukor v 500 ml mlieka a uvar hustý puding.
- Jablká umy a ošúp. Narež na tenké malé plátky. Posyp ich vanilkovým cukrom, škoricou a lyžicou roztopeného masla.
- Zapekaciu misu vymaž maslom a rozotri na dno polovicu pripravenej rožkovej hmoty. Na to navrstvi pripravené jablká a na ne puding. Na vrch navrstvi zvyšok rožkovej hmoty.
- Žemľovku vlož do vyhriatej rúry (na cca190° C) a nechaj piecť 15 – 20 minút.
- Po upečení nechaj mierne vychladnúť a popráš práškovým cukrom.
Slaná verzia – zapečené šunkové rožky s vajíčkom
Ak uprednostňuješ slanú verziu večere, skús toto. Príprava zaberie pár minút a teplé jedlo je razom na svete. A v čom spočíva čaro takejto rýchlovky? Množstvo, ako aj chuť si ľahko prispôsobíš. Šunka, slaninka, cibuľka, či čokoľvek iné – ako kážu vlastné chuťové poháriky. A ako bonus – minimum riadu.
Budeš potrebovať:
- cca 4 krajce chleba, alebo aspoň 6 rožkov
- 2 – 3 vajíčka
- plátky syra (gouda, tehla, alebo eidam) – množstvo plátkov podľa množstva pečiva – tak, aby na každom kúsku bol aj syr
- rovnaké množstvo plátkov obľúbenej šunky
- 1 menšia cibuľa (milovníci cesnaku môžu pridať aj nadrobno nasekaný cesnak)
- maslo na natieranie pečiva
- pažítka
- nadrobno narezaná slaninka (nemusí byť)
- štipka čierneho mletého korenia a mletej červenej papriky
Postup prípravy:
- Narež si krajce chleba, prípadne rozrež rožky pozdĺžne na 2 polovice. Pečivo natri tenkou vrstvou masla. Zapekaciu misu, alebo menší plech vysteľ papierom na pečenie. Na dno poukladaj natreté pečivo. Na každý kúsok pečiva polož plátok šunky, plátok syra a malé kúsky slaninky.
- Cibuľku, prípadne aj cesnak nakrájaj nadrobno a posyp po vrchu. Na každý kúsok vlej lyžicou trochu rozšľahaného vajíčka.
- Vlož do rúry predhriatej na 190 °C a nechaj zapiecť na cca 15 minút.
- Po vybratí z rúry nechaj mierne vychladnúť a dochuť čiernym mletým korením, mletou červenou paprikou a nasekanou pažítkou.
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com, súkroný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov