Plnené zemiakové knedlíky s mäsom a kapustou. Ideálna to kombinácia na chladné zimné večery.
Plnené zemiakové knedlíky:
Porcií: 6
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Budeš potrebovať:
Zemiakové cesto:
1 kg zemiakov (typ C)
200 g hrubej múky (plus trocha múky na pracovnú dosku)
150 g detskej krupičnej kaše
1 vajíčko
soľ
Plnka:
250 g krkovičky
100 g hovädzie zadné, ( alebo 350 g varené údeného mäso )
30 g slaniny ( kvalitnú a vždy čerstvú slaninkuu nájdeš u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi ).
1 cibuľa
Podľa chuti: olej, soľ, červenú mletú papriku.
Postup prípravy:
- Zemiaky o deň skôr uvar do mäkka v osolenej vode a nechaj vychladnúť. Očisti od šupiek a nechaj prikryté v chladničke.
- Na druhý deň začni prípravou mäsovej plnky. Ja som si sama doma namlela mäso aj so slaninou, aby konečný výsledok plnky nebol suchý. Slanina dodá úžasnú chuť a tým pádom nemusíš pridávať ani veľa oleja. Mäso použi podľa vlastnej chuti. S údeným, alebo akýmkoľvek iným mäsom je postup rovnaký.
- V panvičke na oleji si orestuj cibuľku nakrájanú na jemno a pridaj mäso so slaninou. Okoreň podľa vlastnej chuti. Nechaj variť do mäkka a podlievaj vodou podľa potreby. Kedže som použila hovädzie, dusila som ho zhruba 35 minút. Hotovú mäsovú plnku nechaj vychladnúť.
- Na jemnom strúhadle nastrúhaj zemiaky, pridaj vajíčko, soľ, múku a na záver detskú krupičnú kašu. Všetko spolu premiešaj ( najlepšie rukami ). Zemiakové cesto si vytvaruj na zhruba 3 rovnako veľké valčeky. Každý valček pokrájaj na kúsky. Veľkosť nechám na tebe. Z každého kúsku vyformuj guľku, postláčaj ju rukami a naplň mäsovou plnkou.
- Plnené zemiakové knedlíky var 15 minút v jemne vriacej vode.
Môj tip:
Plnené zemiakové knedlíky sú najlepšie čerstvé. Podávaj so špenátom, kyslou, alebo hlávkovou kapustou.
Pri varení knedlíkov je dôležité pracovať rýchlo. Hotové plnené knedlíky treba variť ihneď. Ak necháš vypracované knedlíky príliš dlho odpočívať na doske, kým ti voda zovrie, tak ti cesto zmäkne.
Ak ti ostala kapusta a nevieš čo s ňou, priprav si moju úžasnú kapustovú polievku.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov