Segedínsky guláš patrí medzi moje obľúbené jedlá, aj keď viem, že to hovorím skoro pri každom jedle. 🙂 Základ dobrého segedínského gulášu je samozrejme kvalitné bravčové mäso. Najlepšie je použiť bravčové pliecko, alebo bôčik. Poviem ti, že z chudého mäsa dobrý segedínský guláš neuvaríš.
Segedínsky guláš:
Porcií: 4
Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
Budeš potrebovať:
600 g bravčového mäsa
500 g kyslej kapusty
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
250 ml sladkej smotany
1/5 litra bravčového vývaru, alebo studenej vody
3 čl. paradajkového pretlaku
3 pl. polohrubej múky
Podľa chuti: 5 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky nového korenia, 3 bobkové listy, 3 čl. slovenskej papriky lahôdkovej, soľ, 2 čl. mleté čierne korenie, 1 čl. vege rajčiny a podľa potreby bravčovú masť.
Postup prípravy:
- Na bravčovej masti si orestuj cibuľku s cesnakom. Mäso nakrájaj na väčšie kocky, ako na klasický guláš. Mäso smaž s cibuľkou, kým sa neopečie z každej strany. Až bravčové mäso pustí šťavu, pridaj sladkú mletú papriku.
- Chvíľu orestuj, ale nie dlho, aby sa sladká paprika nespálila, inak by ti zhorkla.
- Orestované mäso podlej vývarom, alebo studenou vodou. V tomto štádiu prihoď do hrnca aj korenie.
- Priveď k varu a pod pokrievkou nechaj dusiť 30 minút.
- Kým sa ti mäso dusí, priprav si kapustu, ktorú treba scediť a nakrájať. Trocha kyslej šťavy z kapusty si nechaj na dochutenie segedínského gulášu.
- Mäso je po 30 minútach takmer mäkké. Pridaj kapustu. Ak treba, dolej vodu, alebo vývar a nechaj dusiť ďalších 20 minút.
- Polohrubú múku zmiešaj do hladka so sladkou smotanou. Ja som použila 33% smotanu. Primiešaj ku gulášu a var 15 minút.
- Segedínsky guláš je skoro hotový a tak isto je pravý čas na ochutnávanie. Ak treba, dochuť kyslou šťavou z kapusty, alebo cukrom. Ja som cukor nedávala, ale každý ma iné chute.
Môj tip:
Segedínsky guláš podávaj s knedľou (najlepšie domácou), alebo varenými zemiakmi. Dá sa použiť akákoľvek smotana. Najlepšia je však sladká, lebo pri kyslej riskuješ, že sa ti po pridaní zrazí. Stačí, že kapusta je kyslá a sladkou smotanou už len zjemníš chuť.
Je dôležité mať kvalitnú kyslú kapustu. Výbornú kyslú kapustu zo Šváboviec bez chemických konzervantov nájdeš u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov