Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Špenátová polievka so smotanou. Presvedčí ťa, že aj zelená môže chutiť božsky!

od | aug 26, 2018 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Špenátová polievka – niekto by možno povedal brrr špenát nechcem! Špenát je tak trochu kontroverznou zeleninou. Niekto ho miluje, iný ho nedá za svet do úst. Tiež som dlho patrila do druhej skupinky.

O tom, že špenát je zdravý, niet pochýb. Je cenným zdrojom vitamínov, minerálov a kyseliny listovej. Ver, že aj zdravé potraviny sa dajú pripraviť chutne. Skôr než úplne zatratíš chuť zelených špenátových lístkov, skús pripraviť domácu polievočku. Mňa presvedčila o tom, že aj zdravé a zelené veci môžu chutiť božsky!

 

Špenát je jedným z elixírov zdravia! Je bohatý na vápnik, zinok aj magnézium.

 

Na špenátovú polievku budeš potrebovať:

  • 2-3 hrste čerstvých špenátových lístkov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľka
  • 2 l vody
  • 1 PL masla
  • štipka nového mletého korenia
  • pol ČL (môžeš aj viac)  nesoldíka
  • štipka soli
  • pol ČL muškátový orech mletý
  • 2 dl smotany na varenie
  • 2 staršie rožky, alebo 2 krajce chleba

 

Postup prípravy:

  1. Príprava špenátovej polievky je jednoduchá a zaberie veľmi málo času. Za 30 – 40 minút si môžeš polievočku v pokoji vychutnať.
  2. Cibuľku nakrájaj na drobno a vlož do hrnca. Pridaj lyžicu masla a cibuľku len zľahka orestuj. Najlepšie tak, aby ostala biela. Špenát dobre opláchni a pridaj ho k orestovanej cibuli spolu s celými strúčikmi cesnaku. Zalej vodou a daj variť. Až polievka začne vrieť, pridaj soľ, nesoldík, muškátový orech a nové korenie.
  3. Polievku var cca 30 minút. Vypni sporák a ponorným mixérom polievku dobre rozmixuj. Ak ostanú kúsočky špenátu, vôbec to nevadí. Prilej smotanu a zľahka premiešaj. Vznikne jemne zelenkavá polievka krémovej konzistencie.
  4.  Kým sa polievočka varí, nakrájaj si starší chlieb, alebo rožky na malé kocky. Na suchej panvici ich opeč do chrumkava. V polievočke sú skvelou prílohou. Špenátová polievka v tejto verzii je pomerne sýta.
  5. Všetko je pripravené, môže sa jesť!

Dobrú chuť!

 

Tip: Vyskúšaj tiež skvelú netradičnú polievku z pečených paradajok.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: cesnak // polievky // smotana // špenát

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!